Разследват теч на информация и финансови престъпления във Военното разузнаване

Разследването в служба „Военна информация“ е две посоки. Едната е изтичането на класифицирана информация, а втората – финансови нарушения, т.е. как се харчат бюджетни и извънбюджетните постъпления в тази служба. Това заяви заместник-главният прокурор Иван Гешев, предаде репортер на БГНЕС.

Зам.-главният прокурор Иван Гешев

Прокурор Гешев потвърди, че към този момент има привлечени към наказателна отговорност две лица – бившият и настоящият шеф на службата. „Към този момент нямаме обвинения за финансови нарушения. Надяваме се след събирането на достатъчно доказателства да има обвинения и в това направление“, обясни той.

Според събраните от държавното обвинение данни шефът на служба „Военна информация“ е накарал представител на службата в държава от ЕС да даде информация на бизнесмен, която пряко засяга неговите бизнес интереси, както и да го вози с автомобил няколко дни. „Не знам дали е обидно за един офицер това нещо, но за българското граждани трябва да е обидно“, коментира Гешев. „Трябва да бъде ясно едно – ако ти работиш за българската държава и заплатата ти плащат българските граждани, трябва да си вършиш служебните задължения по начин, разписан в закона. Трябва да работиш за българските граждани“, категоричен е зам.-главният прокурор.

Иван Гешев не коментира хакерската атака към НАП с аргумента, че върху нея работи ГДБОП.

На въпроса дали ще се кандидатира за главен прокурор, той отговори лаконично: „Няма да коментирам този въпрос. По-нататък“. /БГНЕС