Разведени бащи: Настояваме за равни права при отглеждане на дете след развод

Множество мъже излязоха на протест в триъгълника на властта. Те настояват за равни права при отглеждане на дете след развод, предаде репортер на БГНЕС.

Протестиращите настояват за законодателни промени в Семейния кодекс, така че да се постигне “споделено родителство”, за да могат повече деца да живеят и със своите бащи.

Протестът се организира от Фондация „Споделено родителство“. Фондацията е организация, посветена на подобряването на живота на децата в разделени семейства чрез насърчаване на споделеното родителство. Основните ѝ цели включват въвеждането на законодателни промени за гарантиране на равнопоставеност между родителите и осигуряване на стабилност за децата. Фондацията се стреми към ефективно изпълнение на съдебни решения, оборима презумпция за споделено родителство с минимален гарантиран период за времето, прекарано с всеки родител, и въвеждане на принципа "едно дете, едно дело". Също така, фондацията активно се бори срещу родителското отчуждаване и настоява за равна конституционна защита на бащинството.

Пред БГНЕС Слави Несторов, основател на фондация "За споделено родителство“ каза, че е създал фондацията поради личен мотив. “Тогава се сблъсках по-дълбоко с проблема и видях, че това е сериозен проблем на обществото. Видяхме, че над 50 000 майки и бащи страдат и над 50 000 деца в България страдат от родителско отчуждение. Това беше основният мотив да създам и да учредя фондация "За споделено родителство“, посочи той.

Несторов подчерта, че те настояват за споделеното родителство. “Ние сме тук за нашите деца, защото всички бащи и майки вярват, че бъдещето на едно здраво общество е в нашите деца. За да бъдат здрави психически, децата имат нужда и от двамата родители, имат нужда да прекарват време и с мама и татко”, смята той.

Според него законът трябва да сложи рамка и тя трябва да бъде “споделеното родителство”.

Мирослав Цонков е участник в протеста за втори път. Пред БГНЕС той посочи, че и майката и бащата имат общ знаменател, който се нарича родител. “Когато и двамата родители, независимо от отношенията помежду си, сложат на първо място детето, неговите интереси и чувства, то със сигурност днес нямаше да бъдем тук, защото няма да бъде допуснато родителското отчуждение”, поясни той.

Той смята, че промените в нормативната база на Семейния кодекс трябва да осигурят възможност и двамата родители да получават и дават внимание на детето, защото то трябва да бъде отгледано в хармонична среда.

“Когато любовта си отиде между двама страдат децата и мисля, че това е грешно”, подчерта Цонков. /БГНЕС