Развитието с Ким Чен Ун - заплаха от смяна на властта и война

Евентуалната смърт на Ким Чен Ун би причинила геополитически срив, който би могъл да разпали студената война на Северна Корея със Запада, предупредиха експерти, цитирани от британския вестник Дейли мейл.

Вакуум във властта, оставен от диктатора, може да ескалира в грозна гражданска война, която да доведе до „хуманитарни страдания“ и вълна от бежанци, които се спасяват от насилието.

Военните експерти прогнозират, че този сценарий може да принуди САЩ и Южна Корея да се мобилизират срещу притежаващата ядрени оръжия държава за интервенция, която „би направила Афганистан и Ирак бледи копия“.

През последните дни се появиха слухове, че Ким е тежко болен, след като се е подложил на сърдечна операция. Доналд Тръмп заяви, че няма доказателства, които да потвърдят спекулациите, докато Сеул и Пекин също поставят под съмнение твърденията.

И все пак, без официално да бъдат отречени от медиите в Северна Корея, вниманието на военните среди се насочи към разгръщане на възможните сценарии при смъртта на силния човек в Пхенян.

Дейвид Максуел, полковник от специалните части в пенсия и понастоящем старши сътрудник в мозъчния тръст на Фондацията за отбрана на демокрациите, посочи размитата линия на наследяване, която може да доведе до борба за власт в Пхенян. Той каза пред „Military Times“: „Отрядите на народната армия на Северна Корея ще се конкурират за ресурси и оцеляване. Това ще доведе до вътрешен конфликт между единиците и може да ескалира до широкомащабна гражданска война."

Пенсионираният генерал-лейтенант Чун Ин-Бум, бившият началник на специалните части на Южна Корея, смята, че въпросът за наследството ще раздели режима на фракции и ще доведе до „хаос, човешко страдание, нестабилност“. Не е известно Ким Чен Ун да има избран наследник, въпреки че скорошното издигане на сестра му предполага, че тя е подготвена за лидерството. Ким Йо Чен беше върната във вътрешния кръг на брат си, за да стане ръководител на пропагандата.

Сестрата на Ким Чен Ун - Ким Йо Чен

Тя беше обвинена за краха на преговорите за ядрено разоръжаване с Вашингтон и изхвърлена в немилост. В случай на вълнения в Северна Корея, Максуел заяви, че на САЩ и Южна Корея може да не остане друг вариант, освен да се намесят.

Той каза: „Съюзът между Южна Корея и САЩ ще трябва да бъде готов да осигури и обезопаси цялата програма за оръжия за масово унищожение - ядреното, химическото, биологичното оръжие и запасите, производствените съоръжения и човешката инфраструктура (учени и техници). Това е операция в извънредна ситуация, която ще направи Афганистан и Ирак бледи копия.“

Доколко е влошено здравето на Ким не е ясно - държавната информационна агенция KCNA в Северна Корея вчера съобщи за спортна екипировка, събиране на черница и среща в Бангладеш, но не даде информация за лидера. Официалният вестник „Родонг Симун“ публикува стари коментари, приписвани на Ким в статии за икономиката, текстилната индустрия, развитието на града и други теми. Както обикновено името на Ким беше цитирано из целия вестник, но нямаше информация за местонахождението му.

Ким за последно беше видян на обществено място на 11 април, а спекулациите за неговото здраве започнаха да се разпространяват на 15 април, когато мистериозно не успя да присъства на церемония по повод годишнината от рождението на дядо му Ким Ир Сен.

Тае Йон Хо, бивш заместник-посланик на Северна Корея в Лондон, който се оттегли в Южна Корея през 2016 г., заяви, че продължителното мълчание на държавните медии е необичайно, тъй като по-рано беше доста подробно по въпросите за статута на ръководителите.

"Всеки път, когато има спекулации относно Ким, Северна Корея ще предприеме действия в рамките на дни, за да покаже, че е жив и здрав", каза той. По-конкретно, неговото отсъствие от поклонението на 15 април е "безпрецедентно", допълва Тей.

Daily NK, специализиран уебсайт, базиран в Сеул, съобщи късно в понеделник, че Ким, за когото се смята, че е на около 36 години, се възстановява, след като се е подложил на сърдечно-съдова процедура на 12 април. Изданието цитира неназован източник в Северна Корея.

След това, репортаж на CNN цитира неназован американски служител, според който САЩ „наблюдават разузнавателните данни“, че Ким е в сериозна опасност след операцията. Оттогава двама южнокорейски правителствени служители отхвърлиха твърденията на CNN.

Лекарят, оперирал Ким Чен Ун, бил много нервен, ръцете му треперели, поради което операцията продължила 8 минути, а не само една, според статия в японското седмично списание "Shukan Gendai", цитирана от РИА Новости.

По-рано южнокорейското издание Daily NK съобщи, позовавайки се на свой източник в Северна Корея, че Ким Чен Ун е подложен на лечение след операция, свързана със сърдечно-съдовата система.

Авторът на материала в „Shukan Gendai“, се позовава на подробностите, които е разказал източник в китайските медицински среди.

"Президентът на КНДР Ким Чен Ун, докато се разхождал в региона, изведнъж се хвана за сърцето и падна. Придружаващата група лекари, набързо реанимира Ким Чен Ун със сърдечен масаж, откараха го в най-близкия отдел за спешна помощ", е заявил източникът пред японското издание.

В същото време, според събеседника на журналиста, севернокорейската страна спешно е поискала от Китай да изпрати група лекари от Пекин.

Според този източник, група от около 50 души с оборудване е изпратена в Пхенян.

"Въпреки това, севернокорейските лекари, вярвайки, че ако изчакат китайските лекари, пациентът няма да оцелее, решили да извършат спешна операция, за да поставят стент на сърцето", казал източникът.

Както е отбелязано в публикацията, операцията не е твърде сложна и сама по себе си отнема около 1 минута.

"Въпреки това, хирургът, който извърши операцията, беше много нервен, ръцете му трепереха. Той нямаше опит с операции на пълни пациенти като Ким Чен Ун. Ето защо за инсталирането на стента му бяха необходими 8 минути", пише изданието, позовавайки се на китайски източник.

Агенцията Ronhap, позовавайки се на източници в правителството на Южна Корея, съобщи, че новината, че ръководителят на КНДР има сериозни здравословни проблеми, е невярна. Експертите, интервюирани от РИА Новости, не смятат информацията за здравословното състояние на Ким Чен Ун за достоверна и слуховете за смъртта му, които по-късно се разпространяват в интернет, се смятат за малко вероятни.

В Белия дом Тръмп хвърли и студена вода върху новината - макар и само защото идва от CNN. „Когато CNN излезе с новина, аз не им се доверявам много“, каза президентът. Тръмп добави, че "може" да се свърже с Ким, с когото се е срещал три пъти, като същевременно пожела на севернокорейския лидер " късмет".

"Мога само да кажа това, пожелавам му късмет", каза президентът. "Защото, ако той е в такова състояние, в което казват новините, това е много тежко състояние, както знаете."

От президентството на Южна Корея заявиха, че няма необичайни знаци от Северна Корея.

Робърт О'Брайън, съветник на президента на САЩ Тръмп по национална сигурност, заяви пред Fox News, че Белият дом следи докладите "много отблизо". Bloomberg News цитира неназован американски служител, който казва, че в Белия дом му е казано, че Ким се е влошил след операцията.

Въпреки това авторитетни американски източници, запознати с американското разузнаване, поставиха под въпрос доклада, че Ким е в сериозна опасност.

Държавното радио на Северна Корея в неделя сутрин обяви дейността на лидера на страната Ким Чен Ун, съобщава южнокорейската агенция Ronhap на фона на слухове, че лидерът е болен и дори починал.

Според агенцията радиостанцията е обявила, че "другарят Ким Чен Ун предаде благодарност на работниците и служителите, които от все сърце помогнаха за създаването на град Самджион". В каква форма е била предадена благодарността, не се уточнява.

Строежът на новия град Самджион бе тържествено завършен в края на миналата година, лидерът на страната Ким Чен Ун лично присъства на церемонията.

Освен това в събота Централната транспортна комисия съобщи, че в четвъртък лидерът на страната е получил поздравителна телеграма от ръководителя на Комунистическата партия Генадий Зюганов по случай годишнината от посещението на Ким Чен Ун в Русия.

Агенцията Ronhap, позовавайки се на източници в правителството на Южна Корея, съобщи, че новината, че ръководителят на КНДР има сериозни здравословни проблеми, е невярна.

Ким е наследствен лидер от трето поколение, който управлява Северна Корея с железен юмрук, дошъл на власт, след като баща му Ким Чен Ир почина през 2011 г. от сърдечен удар. Той е единственият командир на ядрения арсенал на Северна Корея, от който Тръмп безуспешно се опита да го убеди да се откаже на срещите им през 2018 и 2019 г. /БГНЕС