Реабилитирани ще могат да вземат лиценз за частни охранители

Промените в Закона за частната охранителна дейност бяха гласувани на първо четене в Народното събрание, предаде репортер на БГНЕС.

Вносители са Пламен Нунев и група народни представители.

Преди гласуването, по време на дебат, Ахмед Aхмедов от ДПС и заяви, че те считат, че това е поредният лобистки закон на ГРЕБ. „Ще помоля всички вносители на законопроекта да декларират дали имат конфликт на интереси”, каза той. От ДПС са категорично против в охранителната дейност да се допускат подизпълнения. „Размисъл обаче будят и предложените текстове отношение на реабилитацията, като съгласно проекта за изменение право да получат лиценз ще имат и лицата, които са реабилитирани по реда на НК, които към настоящия момент нямат това право. Това предложение буди недоумение, считаме, че е недопустимо охранителна дейност да се осъществява от осъждани лица”, каза още Ахмедов.

Иван Иванов от БСП посочи, че голямо недоумение буди защо накрая се опитват да се уредят една купчина частно-правни интереси с един закон, внесен от депутати, които по думите му са ”меко казано спорни”. „Какво имам предвид. На първо място да се разреши в дейността на частните охранителни фирми да се използват подизпълнители. Знаете в голямата си част тези охранителни фирми изпълняват договори към държавата. На първо място буди притеснение, че ще се направи една концентрация и съществуват съмнения за много сериозен лобизъм в посока на определени фирми да могат да печелят определени обществени поръчки и да смажат конкуренцията под себе си, т.е. да я подчинят”, заяви той. Второ, по думите му, всички тези движения в Зкаона за частната охранителна дейност в навечерието на избори също звучат притеснително. Черешката на тортата в целия този законопроект, подчерта той, е едно предложение на ГЕРБ да могат да бъдат управители на фирми, занимаващи се с частна охранителна дейност осъждани лица, независимо от това, че са реабилитирани.

Маноил Манев от ГЕРБ, който е един от вносителите, заяви, че няма конфликт на интереси. „Никога не съм имал частна охранителна фирма и никога не съм се занимавал през последните повече от 20 години с охранителен бизнес", каза той. Депутатът заяви, че близо година, година и половина, в рамките действието на закона се провели повече от 15 срещи с целия бранш. „И всяка думичка и всеки текст в този законопроект, който ви предлагаме, е резултат от тези над 15 срещи и мероприятия във връзка с изясняването на това какво пречи на бизнеса”, заяви той.

По темата с реабилитациите, Манев заяви дали собствениците на капитала на едно дружество могат да бъдат собственици на капитала на дружество, което се занимава с частна охранителна дейност, след като са реабилитирани е наистина дебатиран въпрос. "И ние тук сме готови, и аз го заявих и пак го заявявам, ще продължа да го заявявам, да си говорим с колегите. Ние предложихме просто да се ориентираме в два варианта”, каза той. Единият е това да отпадне. „Другият вариант е да разделим тия деяния, престъпления, за които е бил съден и т.н. Но тези два варинта, или три ако искате, хайде да ги направим в дебата. Ние сме готови да оттеглим тая точка винаги, въпросът е дали това е честно и дали е справедливо. Има престъпления по непредпазливост, но засега в действащия закон и за тях се отнася всичко това”, каза депутатът от ГЕРБ. „Ако искате да го издебатираме, дайте го като предложение между първо и второ четене, ще ги разделяме ли, ще ги направим на различни текстове, по които са съдени ли? Ако искате ще го отхвърлим, въпросът е, че ние правим един действащ закон, който е важен”, каза той, обръщайки се към колегите му от опозицията. Той бе категоричен, че нищо политическо не търсят с този законопроект. /БГНЕС