„Река на биоразнообразието“ - изложба за Марица

Тематичната изложба „Река на биоразнообразието“, посветена на река Марица и нейното биологично разнообразие, ще могат да разгледат посетителите на Националния природонаучен музей при БАН от днес до 10 ноември, предаде репортер на БГНЕС.

Идейният проект за изложбата е изготвен от екипа на Регионалния природонаучен музей – Пловдив и има за цел да покаже връзката на хората с реката, какви са проблемите, пред които сме изправени в момента и защо трябва да се грижим за опазването на речната екосистема.

Изложбата включва единадесет реалистични макета на различни животни, сред които видра, малък корморан, пчелояд и земеродно рибарче.

„На тези 11 макета ние сме сложили специално QR-кодове, които при сканирането от тях има записани специални звукови файлове и всеки човек, който пожелае, би могъл да чуе нещо повече за самите животни“, каза пред БГНЕС Веселина Чирова – екскурзовод в националния природонаучен музей при БАН.

Освен макети на животни, ще може да се види краткото видео към изложбата и да се научат любопитни факти, свързани с историята, географията и екологията на реката. Природолюбителите могат да напишат своите предложения с какво можем да помогнем за опазването на реките.

Проектът се осъществява като част от програмата "Наследство" на Пловдив - Европейска столица на културата 2019 и съдействието на Община Пловдив. /БГНЕС