Рекорд в продажбите на електромобили в Румъния през 2022 г.

В края на 2022 г. румънският Autovit.ro извърши нов подробен анализ на трите основни сегмента на румънския автомобилен пазар: нови автомобили, вносни автомобили втора употреба и автомобили втора употреба, търгувани на местния пазар (пререгистрации). От икономическа гледна точка 2022 г. е година, белязана от верижно увеличение на цените на основните продукти, горивата и енергията, от влиянието на войната в Украйна, но румънският автомобилен пазар не регистрира драстичен спад в продажбите на автомобили, въпреки намаляването на покупателната способност на населението.

Годината завършва с повече от един милион сделки на автомобилния пазар, като се регистрира увеличение в сегмента на новите автомобили и развитие, сравнително близко до това от минали години, в сегмента на употребяваните автомобили. Вносните употребявани автомобили приключват 2022 г. с приблизително 325 000 регистрирани единици, а тези, търгувани на вътрешния пазар, отново надхвърлят прага от 600 000 единици.

Докладът показва, че през 2022 г. електрическите автомобили са счупили рекорд в Румъния, регистрирайки най-високите продажби досега на местния пазар. Така през 2022 г. в страната са продадени над 10 000 електрически автомобила.

В сравнение с 2021 г. продажбите на електромобили през миналата година са били три пъти по-високи, а моделът Dacia Spring, за който 2022 г. е първата пълна година на пазарна реализация, е имал повече от 50% дял на пазара на електромобили през определени месеци.

Тенденцията на купувачите да се ориентират към екологични или икономични модели автомобили се отразява и в намаляването на предлагането на автомобили с дизелови двигатели, които представляват по-малко от 15% от всички продадени нови автомобили през 2022 г., се казва в доклада на Autovit.

Пазарът на нови автомобили е автомобилният сегмент, който завършва годината с положителен резултат, като обемът на регистрираните нови автомобили достига 129 328 единици през 2022 г., което представлява увеличение от 7% в сравнение с 2021 г. През първата половина на годината пазарът на нови автомобили в Румъния има най-голямото увеличение на регистрациите и на ниво Европейски съюз. Регистрираните 58 712 нови автомобила на румънския пазар между януари и юни 2022 г. са с 23% повече от регистрираните през същия период на предходната година.

Най-слабият месец е бил април с 8 469 регистрации на нови автомобили, тъй като купувачите са били по-предпазливи при покупките на скъпи продукти в контекста на избухналата война в Украйна. Най-добрите месеци са били август и декември, с около 12 500 регистрирани автомобила.

Пазарът на вносни автомобили втора употреба е сегментът с най-голям спад на автомобилния пазар. През 2022 г. в Румъния са регистрирани 325 062 автомобила, внесени от чужбина, което е с 18% по-малко в сравнение с 2021 г., когато за същия период са регистрирани 395 759 автомобила. Пазарът на употребявани автомобили завършва 2022 г. с най-малкия брой регистрации в този сегмент за последните 6 години. Основната причина за този спад е липсата на достатъчно наличности на платформите за продажба на автомобили и съответно високите покупни цени. /БГНЕС