Рекорден брой французи искат да се ваксинират преди строгите мерки

Повече от 900 000 души във Франция се втурнаха да планират ваксинация, след като президентът предупреди, че ще бъдат наложени ограничения за всички, които не са били ваксинирани или тествани отрицателно за COVID-19.

Разкривайки обширни мерки за борба с пандемията, Еманюел Макрон заяви, че ваксинацията засега няма да бъде задължителна за широката общественост, но отбеляза, че ограниченията ще засегнат тези, които не са били ваксинирани. Президентът каза, че здравните работници трябва да бъдат ваксинирани до 15 септември или ще понесат последствията.

Станислас Ниокс-Шато, който управлява Doctolib, един от най-големите уебсайтове за резервация на ваксинации в страната, каза в радиоинтервю, че рекорден брой хора търсят ваксинация след съобщението на президента.

„За няколко минути имаше 7,5 милиона връзки към сайта на Doctolib. Повече от 900 000 души са се регистрирали за ваксинация вчера, два пъти повече от последния рекорден брой на 11 май“, каза Ниокс-Шато.

Макрон заяви вчера, че здравна карта е необходима за достъп до широк спектър от услуги и сега ще е необходима по-често, включително за ресторанти, кина и театри. /БГНЕС