Рекорден ръст на възобновяемите енергийни източници през 2022 г.

Възобновяемата енергия отбелязва рекордно увеличение през 2022 г., като капацитетът ѝ в световен мащаб е нараснал с почти 10%, заяви Международната агенция за възобновяема енергия, като предупреди, че това не е достатъчно за ограничаване на изменението на климата.

Миналата година 83% от новите мощности за производство на електроенергия са били от възобновяеми източници, заяви агенция IRENA (International Renewable Energy Agency), като обяви 9,6% увеличение на капацитета за възобновяема енергия в световен мащаб.

Слънчевата енергия, главно фотоволтаичната, и вятърната енергия все още представляват 90 процента от новото строителство на конструкции за възобновяема енергия. Въпреки че агенцията отбеляза забавяне в сектора на вятърната енергия в сравнение с предходните две години, производственият капацитет все пак се е увеличил с 9%, а слънчевата енергия - с 22%.

Хидроенергетиката остава най-големият източник на енергия в сектора, като съставлява 37% от общия капацитет и произвежда 1 256 гигавата (ГВт), според доклада "Статистика на капацитета на възобновяемите източници за 2023 г.", цитиран от АФП.

Общият производствен капацитет, включващ всички възобновяеми източници, възлиза на 3,372 GW в края на 2022 г.

"Този продължителен рекорден ръст показва устойчивостта на възобновяемата енергия", заяви генералният директор на IRENA Франческо Ла Камера.

"Но годишното увеличение на капацитета за производство на енергия от възобновяеми източници трябва да нарасне три пъти над сегашното ниво до 2030 г., ако искаме да останем на пътя за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий", каза той. "Тъй като се очаква търсенето на енергия да нарасне в много региони по света, енергийният преход изисква стъпка, която да осигури стратегическа промяна отвъд декарбонизацията на предлагането", каза той.

Азия е географската област, в която през миналата година се наблюдава най-голям ръст на съоръженията за възобновяеми източници. Основен принос за това има Китай със 141 ГВт нови мощности от възобновяеми енергийни източници, което е почти половината от общия световен обем от 295 ГВт нови мощности.

Европа и Северна Америка са се сдобили съответно с 57,3 и 29,1 ГВт.

В Африка увеличението е само с 2,7 ГВт.

В Близкия изток са пуснати в експлоатация 3,2 ГВт ново производство на електроенергия с безпрецедентен регионален ръст от 12,8%. /БГНЕС