Рекорден скок в световните продажби на „Toyota“

Японският автомобилен производител Toyota обяви, че продажбите му в световен мащаб през февруари са се увеличили рекордно благодарение на значително подобрение в логистиката, доставките на компоненти и чипове. "Глобалните продажби и производство се увеличиха значително през февруари 2023 г. благодарение на възстановяването на доставките, които намаляха през миналата година поради проблеми с доставките на полупроводници и разпространението на COVID-19", се казва в изявление на компанията.

Глобалните продажби на автомобили на Toyota възлизат на 773 200 единици през февруари, което е най-високият показател за месеца. Продажбите на цялата компания (като се вземат предвид марките Daihatsu и Hino) – 856 400 автомобила - също са рекордни. На чуждестранните пазари се падат 642 700 от глобалните продажби, което също е рекорд.

Според японските медии, въпреки подобрението в цялостното снабдяване с компоненти, Toyota продължава да има известни проблеми с продажбите на премиум моделите в Япония, които изискват по-сложни компоненти и полупроводници. /БГНЕС