Рекордна миграция във Великобритания

Великобритания е регистрирала рекордна нетна имиграция през 2022 г., като броят на хората се е увеличил с 606 000 души, предимно от страни извън Европейския съюз, сочат данни на британската Служба за национална статистика (ONS).


"Безпрецедентната поредица от световни събития (...) и премахването на ограниченията след пандемията от Ковид доведоха до рекордни нива на международна имиграция в Обединеното кралство", се казва в изявление на ONS.

"Основните фактори за това увеличение са хората, които идват във Великобритания от страни извън ЕС, за да работят, учат или по хуманитарни причини, включително тези, които идват от Украйна и Хонконг", добави ONS.

Според оценките на Службата през 2022 г. в Обединеното кралство са пристигнали 1,2 млн. души, докато 557 000 души са напуснали страната.

По-голямата част от пристигналите през 2022 г. са от държави извън ЕС (925 000 души). Гражданите на ЕС са на второ място със 151 000 души.

Тези данни оказват натиск върху консервативното правителство, което беше обещало да намали имиграцията и да "си върне контрола върху границите" след Брекзит.

"Всичко показва, че правителството напълно е изгубило контрола върху нашата миграционна система", разкритикува по телевизия "Скай нюз" депутатът от Лейбъристката партия Стивън Кинок, който ръководи имиграционното досие на партията.

Два дни преди обявяването на тези рекордни данни правителството обяви намерението си да ограничи драстично идването на семейства на чуждестранните студенти. Тази мярка, която ще влезе в сила през януари, се отнася за всички студенти "с изключение на изследователите, завършили следдипломна квалификация".

Според правителствените данни през 2022 г. са издадени около 136 000 визи на зависими лица на чуждестранни студенти, в сравнение с 16 000 през 2019 г.

"Наблюдаваме безпрецедентно увеличение на броя на зависимите лица на студенти, които пристигат в страната с визи", заяви във вторник Суела Браверман, министър на вътрешните работи от десницата. Тя смята, че новите мерки представляват "справедлив баланс" и ще позволят "в средносрочен план" да се върне нетната миграция на нивата отпреди Ковид. /БГНЕС