Рекордни доставки на втечнен природен газ в Европа

През април тази година потоците от терминалите за втечнен природен газ в европейската газопреносна система са били най-високите за месеца от 2011 г. насам. Това сочат данни на Gas Infrastructure Europe (GIE).

Втечненият природен газ от терминалите в преносната система на Европа през миналия месец е 10,65 млрд. куб. м. Това е повече от предишния рекорд от 10,21 млрд. куб. м през април 2019 г. Резервите от втечнен природен газ в ЕС сега са с 10% по-високи от тези през 2021 г. и с 8% по-високи от средната стойност за последните пет години.

По този начин рекордът на доставките на втечнен природен газ през април е третият месечен рекорд през 2022 г. - предишните бяха постигнати през март и януари (като бяха най-високите за всички времена). Потоците на газ от терминалите за втечнен природен газ през февруари са вторите най-високи за месеца. От началото на тази година общият обем на постъпленията на втечнен природен газ от терминалите в газопреносната система на Европа е около 41,6 млрд. куб. м. За сравнение, през същия период "Газпром" е изнесъл 50,1 млрд. куб. м газ за други страни (включително доставки за Китай).

Капацитетът за регазификация на втечнен природен газ в Европа понастоящем е 67% от максималния капацитет. По-специално, капацитетът за регазификация на втечнен природен газ в Полша е на 100% натоварен от няколко дни насам. От 27 април Полша спря да получава руски газ директно от "Газпром" поради отказа си да премине към новата схема за плащане в рубли. В същото време Полша продължава да купува руски газ от Германия и да го получава по реверсивен път чрез газопровода "Ямал-Европа". От 27 април Литва не е изпращала газ от терминала за втечнен природен газ към газопреносната система и не е зареждала резервоарите си.

Запълването на европейските подземни газови хранилища (ПГХ) през април е четвъртото по големина за месеца с 8,96 млрд. куб. м. Потокът на газ от подземните газохранилища в Европа през април (1,83 млрд. куб. м) е 2,6 пъти по-малко от миналогодишния показател, но е на средното ниво за последните 11 години. Това се случва на фона на общото възстановяване на производството на вятърна енергия в Европа и затоплянето в региона, увеличаването на доставките на втечнен природен газ и активния пренос на газ от Русия.

При 33,31% една трета от европейския капацитет за съхранение на 30 април вече е бил запълнен, което е с 6,15 процентни пункта под средната стойност за последните пет години на тази дата, но над нивото от същата дата миналата година. Сега те съдържат около 35,5 милиарда кубични метра газ. Сезонът на изтегляне на газ от европейските подземни хранилища приключи на 19 март, след което започна активното нагнетяване на газ в хранилищата.

В същото време активното изпомпване на газ в ПГХ започна едва в началото на май - дотогава нивото на газовите запаси в ПГХ се поддържаше на 29-30%. До началото на отоплителния сезон в средата на октомври миналата година те са били запълнени на 77,47%, което е близо до плановете на ЕС за 2022 г. По-рано Европейската комисия предложи да се въведе норма за запълване на газовите хранилища в ЕС до 80% до началото на отоплителния сезон на 1 ноември тази година и до 90% през следващите години. "Газпром" отбеляза, че Европа трябва да нагнети 63 млрд. куб. м газ в своите хранилища през летния сезон, за да достигне 90% степен на използване - количество газ, което не е било нагнетявано в хранилищата в региона през последните години. /БГНЕС