Рекордни конфискации на кокаин в Антверпен през 2023 г.

Конфискациите на кокаин в белгийското пристанище Антверпен, което е основната врата към Европа за предимно южноамерикански наркокартели, са достигнали нов рекорден брой през миналата година, съобщиха властите, предаде АФП.


Само в Антверпен са били конфискувани около 116 тона кокаин, съобщи пред репортери белгийският министър на финансите Винсент ван Петегем, което е с 5% повече в сравнение с 2022 г., която сама по себе си е била рекордна.

Нидерландия, Белгия и Испания са трите най-големи европейски държави по отношение на незаконния внос на кокаин, по-голямата част от който идва от Панама, Колумбия и Еквадор.

На същата пресконференция нидерландски служители съобщиха, че през 2023 г. са конфискували 59,1 тона кокаин, което също е рязко увеличение в сравнение с предходната година.

В Антверпен и нидерландското пристанище Ротердам редовно има престрелки и експлозии, свързани с войни за територии между мощни международни наркобанди.

Двете пристанища са двете основни входни точки, използвани от базирания в Дубай "суперкартел", доставящ една трета от кокаина в Европа, който Европол заяви, че е разбил в края на 2022 г.

Кокаинът обикновено е скрит в контейнери, а понякога и под корабите в отвори под водната линия, където след това се открива от водолази.

На контейнерните терминали в Антверпен и Ротердам са разположени кучета-надзиратели и полицейски пехотинци, но властите се опасяват, че прихващат само малка част от незаконните товари.

"Трафикантите на наркотици няма да се спрат пред нищо и ще използват всички налични средства. Ето защо трябва да направим всичко, което е по силите ни, за да прехващаме наркотици“, каза Ауке де Врис, нидерландски държавен секретар за митниците.

През август нидерландските власти извършиха голям арест, като разкриха над осем тона кокаин, скрит в пратка банани от Еквадор - най-голямата пратка досега.

Европейски официални лица заявиха, че организираната престъпност е също толкова голяма заплаха за континента, колкото и тероризмът.

Престъпни банди са отправяли заплахи срещу министъра на правосъдието на Белгия Винсент ван Квикенборн и министър-председателя на Нидерландия Марк Рюте, а търговията с наркотици е предизвикала рязък скок на въоръженото насилие.

Данните бяха публикувани ден след като 22 души, включително трима полицаи, бяха арестувани при мащабна операция за борба с наркотиците.

Около 350 полицаи бяха разположени главно в Брюксел и Антверпен и бяха извършени 45 обиска, в резултат на които бяха иззети пари в брой, луксозни автомобили и пистолет, се каза в изявление на федералната полиция.

Понастоящем в Белгия се провежда мегапроцес за трафик на наркотици с повече от 120 обвиняеми на подсъдимата скамейка, до голяма степен благодарение на разследващите, които разбиват криптирани приложения за съобщения.

Миналата година властите обявиха, че в Антверпен е извършено рекордно задържане на 109,9 тона наркотици.

През 2023 г. залавянето в Ротердам и по-малкото пристанище Влисинген в Нидерландия възлиза на 52,5 тона. /БГНЕС