Ремонтът на бул. „България“ продължава до 10 септември

Ремонтните дейности на бул. „България“ ще продължат най-късно до 10 септември. В това време ще се опитаме да ремонтираме колкото се може повече участъци. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова, която инспектира обекта, където в момента се работи по рехабилитацията на участъка на бул.“България“ от Околовръстен път до моста над р. Бояна в посока Боянска, предаде репортер на БГНЕС.

„По време на епидемията използвахме намаленото движение и направихме ремонта на участъка от бул. "Гоце Делчев“ до "Т. Каблешков". Сега минахме в този участък, който е най-слабо натоварен. Работи се, така че да успеят да приключат в средата на следващата седмица, ако времето позволи, тъй като е нестабилно. След това се преместват в другата посока – от колелото на бул. „Ал. Пушкин“ до Околовръстния път. Предвиждаме да започнат работа и в участъка от „Тодор Каблешков“ до “Гоце Делчев“ в посока центъра“, заяви тя.

Кметът обяви, че ще бъдат поставени два нови светофара, както и че ще бъде обособена велоалея от двете страни на булеварда.

„От бул. „Гоце Делчев“ до бул. „Ал. Пушкин“ се предвижда по тротоара, който ще бъде асфалтов, да се маркира и велоалея – двупосочно, по метър и половина. Така ще осигурим продължаване на велоалеите по бул. „България“ към Витоша и връзката с бул. „Ал. Пушкин“, по който също предвиждаме нова велоалея“, обяви кметът.

Зам.-кметът по строителство в Столичата община инж. Цветан Божинов каза, че цената на ремонта на булеварда е 13,9 млн. лева и включва строителни дейности от „Фритьоф Нансен“ до ул. „Ал. Пушкин“, а за конкретния участък - 3,3 млн. лв. в двете посоки.

„Ремонтните дейности в момента текат по „Ал. Йорданов“. Планираме и бъдещ ремонт по продължението на „Искърско шосе“. В момента там тече препроектиране, и когато получим разрешение за строеж, ще започнем строителство, така че то ще бъде изцяло ремонтирано. Отделно планираме до 20 юни „Монтевидео“ – последният участък, който ще даде възможност спирката на метрото в „Овча купел“ да бъде вързана за ремонта на улицата“, заяви Божинов.

Стана ясно още, че в обсега на ремонта районният кмет Теодор Петков е спасил терен, който е бил придобит чрез обстоятелствена проверка. Петков вече е актувал частния терен и той е превърнат в зелен кът. Възстановена е и чешма, която сега работи за първи път от 30 години насам. /БГНЕС