„Рено” ще прави коли с ограничена максимална скорост

Френският производител на автомобили Renault реши да ограничи максималната скорост на всички нови модели автомобили до 180 км/ч. Това съобщи в петък главният изпълнителен директор Лука де Мео, говорейки на общо събрание на акционерите на компанията.

Високата скорост "е причина за повече от една трета от фатални инциденти. Ще я ограничим в зависимост от конкретния модел. Във всеки случай няма да надвишава 180 километра в час", подчерта той. Например максималната скорост на новия модел Megane, чието производство ще започне през 2022 г., ще бъде ограничена до 160 км/ час.

Както обясни ръководителят на компанията, автомобилите ще бъдат оборудвани с електронни устройства Safety coach, които автоматично ще ограничат скоростта в съответствие с пътните знаци и данните за геолокация. Устройството може да реагира на прекалено висока скорост на завоите и да поеме контрол, ако специални сензори открият силна умора на водача. Според де Мео планира де устройството по безопасност Safety coach да бъде монтирано във всички коли на Renault. /БГНЕС, ТАСС