Репортери крадат на "Еър Форс 1" - от гравирани чаши до калъфка за възглавница

Обикновено те разпитват вашингтонските властимащи. Но пресслужбата на Белия дом е обърната наопаки.


В американската столица се появиха репортажи, в които с чувство за хумор - но подробно, се разследват ширещите се кражби от прес секцията на "Еър форс 1", официалния самолет на президента.

"В продължение на години десетки журналисти - и не само, тихомълком натъпкват в чантата си всичко - от гравирани чаши за уиски до чаши за вино и почти всичко, на което има емблема на "Еър форс 1", преди да слязат от самолета", съобщава "Политико".

Миналия месец Асоциацията на кореспондентите на Белия дом изпрати имейл до своите членове, в който строго предупреди, че липсващите предмети от кабината за пресата, съхранявани от репортерите като сувенири, не са останали незабелязани.

Когато президентът на САЩ пътува, той е придружаван от 13 журналисти в задната част на своя Боинг.

Медиите плащат на журналистите за полета с правителствения самолет, както и за храната и напитките, сервирани по време на полета.

Екипажът раздава като сувенири малки пакетчета шоколадови бонбони M&M's с президентския печат и подписа на американския лидер. Очила и други аксесоари с марката "Еър форс 1" могат да бъдат закупени онлайн.

Но това не е достатъчно за много от хората на борда на самолета, се казва в доклада на "Политико", описвайки звуците от чинии и стъкленици, които звънят в раниците на журналистите, когато те слизат от самолета.

В един от случаите бивш кореспондент на един от най-големите вестници в Белия дом организирал вечеря, на която сервирал храна в комплект от златни чинии "Еър форс 1", които с течение на времето били откраднати.

Поне един журналист се е вслушал в забележката на Асоциацията на кореспондентите - кулминацията е "дискретното връщане" на бродирана калъфка за възглавница след организирана среща между репортера и служител на пресслужбата в парк срещу Белия дом.

Калъфката за възглавница преминава от едни ръце в други и това е всичко. /БГНЕС