Републиканци и демократи с изравнени резултати на изборите в Джорджия

Републиканците Дейвид Пърдю и Кели Лофлър са почти наравно с демократите Джон Ософ и Рафаел Уорнок на втория тур на изборите за Сенат в Джорджия, чийто резултат ще определи баланса на силите в горната камара на Конгреса на САЩ, съобщи Fox News.

Броенето на гласовете все още не е приключило официално. Според телевизионния канал, според резултатите от обработката на около 99% от бюлетините, Пърдю получава около 50% от гласовете, същият резултат има и съперникът му Ософ. Лофлър има 49,6% от гласовете, а Уорнок има 50,4%. Първоначално демократите водеха, но по-късно републиканците наваксаха.

Републиканската партия, която сега има мнозинство в Сената (общо 100 места), осигури 50 места в горната камара на Конгреса срещу 48 за демократите на общите избори в страната на 3 ноември миналата година.

От Джорджия ще дойдат още два мандата. Балансът на силите в горната камара на американския законодателен орган ще зависи от резултата от гласуването в щата. Ако Ософ и Уорнок победят, оспорвайки мандатите на Пърдю и Лофлър, тогава с избора на Камала Харис за вицепрезидент на САЩ, демократите ще имат предимство. Според американското законодателство вицепрезидентът оглавява Сената и може да гласува, ако позициите на законодателите са разделени поравно при разглеждане на определен въпрос.

Ако поне един от двата мандата на Сената в Джорджия бъде запазен от републиканците, те ще продължат да имат мнозинство в горната камара на Конгреса на САЩ./БГНЕС