Републиканци и демократи в сблъсък за петролните резерви на САЩ

Президентът Джо Байдън ще наложи вето на закон, който би ограничил възможността му да черпи от стратегическия петролен резерв на САЩ, ако той достигне до бюрото му, съобщиха от Белия дом.

Законопроектът беше внесен в контролираната от републиканците Камара на представителите и предадено на Комисията по енергетика и търговия на 9 януари, предаде Анадолската агенция. Ако бъде прието, то ще забрани на президента да използва резервите, освен ако не бъдат одобрени допълнителни договори за сондиране на нефт и газ.

Говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер заяви, че законопроектът е част от по-широкообхватните републикански "крайни политики", които ще "подложат работещите семейства на огромна финансова болка и ще надуят дефицита ни - всичко това само за да облагодетелстват най-богатите данъкоплатци и големите корпорации".

Той допълнително ще застраши енергийната сигурност на САЩ, което ще доведе до недостиг на енергия и ще "подпомогне военните цели на Путин, като попречи на способността ни да освобождаваме петрол", добави тя.

Министърът на енергетиката Дженифър Гранхолм повтори предупреждението, като заяви, че законът ще възпрепятства правомощията, необходими на президента да реагира на тежки извънредни ситуации.

"Не ме интересува дали президентът е демократ или републиканец, защо ще възпрепятствате способността на страната да реагира на извънредни ситуации и да възпрепятствате способността ни да намалим разходите в резултат на тези извънредни ситуации?", попита тя.

"Мисля, че Сенатът разбира важността на това и се надявам, че ще действа по съответния начин."

Ако законът бъде приет от Камарата на представителите, той ще трябва да бъде одобрен от контролирания от демократите Сенат, което е малко вероятно. /БГНЕС

Вашингтон / САЩ