Републиканците критикуват Тръмп за неглижирането на втория дебат

Неявяването на бившия американски президент Доналд Тръмп на втория републикански дебат накара бившия губернатор на Ню Джърси Крис Кристи – най-големият антагонист на бившия президент сред кандидатите – да обвини 77-годишния магнат, че се крие „зад стените на голф клубовете си“, предаде АФП.


„Вие избягвате тези неща и нека ви кажа какво ще се случи. Ако продължите да правите това, никой тук горе няма да ви нарича Доналд Тръмп повече. Ние ще ви наричаме Доналд Дък“, каза той.

Кристи се изправи срещу главния съперник на Тръмп, губернатора на Флорида Рон ДеСантис, както и срещу новодошлия в политиката Вивек Рамасвами, бившия посланик в ООН Ники Хейли и вицепрезидента на Тръмп Майк Пенс.

Вместо това Тръмп гони избирателите със сини якички

Сенаторът от Южна Каролина Тим Скот и губернаторът на Северна Дакота Дъг Бъргъм се сблъскаха в президентската фондация и институт на Роналд Рейгън в Сими Вали, Калифорния, модериран от Fox Business и Univision.

На повече от 3000 километра в Мичиган, Тръмп опита да засили подкрепата си сред автомобилната индустрия да атакува проработническата репутация, култивирана от президента Джо Байдън, който посети стачкуващите синдикални членове в щата ден по-рано.

"Джо Байдън твърди, че е най-проработническия президент в историята. Глупости. Помислете за това. Цялата му кариера е била акт на икономическа измяна и унищожаване на синдикатите", каза Тръмп в реч във фабрика.

Подчертавайки значението на профсъюзните работници като избирателен блок, първият въпрос от дебата беше за справянето със стачката на Обединените автомобилни работници срещу General Motors, Ford и Stellantis, която се провежда вече втора седмица.


Докато Рамасвами изрази съчувствие към работниците, Скот даде да се разбере, че приоритетът му е имиграцията, а не трудовият спор. "Джо Байдън не трябва да е на пикетите. Той трябва да е на южната граница, работейки за затварянето на южната ни граница, защото тя е широко отворена и несигурна", каза Скот.

"Изчезнал в действие

Правните проблеми на Тръмп не са повлияли съществено на неговата преднина - 59% от избирателите на Републиканската партия в ново проучване на Ен Би Си са го определили като най-добър избор, а ДеСантис е на второ място с 16%.

Въпреки че ДеСантис беше водещият кандидат на сцената, през първите 16 минути не му беше зададен нито един въпрос. Когато дойде неговият ред, той отправи критика към водещия.

"Доналд Тръмп липсва. Той трябва да е на тази сцена тази вечер", каза ДеСантис. "Той го дължи на вас, за да защити наследството си, където те добавиха 7,8 трилиона долара към дълга, което постави началото на инфлацията, която имаме."

Кристи разкритикува постиженията на бившия президент по отношение на контрола на имиграцията - въпрос, който заема централно място в настоящата безизходица по отношение на финансирането на правителството, парализираща Конгреса.

Въпреки напрегнатия дебат, по време на който кандидатите редовно си крещяха един на друг, претендентите за президентския пост постигнаха съгласие по много въпроси. Но имаше истинско разделение по отношение на войната в Украйна, като Кристи, Скот и Пенс защитаваха подкрепата на САЩ за Киев, за разлика от скептицизма на ДеСантис и Рамасвами. /БГНЕС