Решаваща битка между Макрон и обединената левица

Не минаха и два месеца, откакто Еманюел Макрон бе убедително преизбран за президент, но той вече е в тежки избори, които биха могли да му попречат да прокара реформите си, пише в своя анализ Би Би Си.

Френските гласоподаватели отиват да гласуват в неделя, за да решат кой ще контролира тяхното Национално събрание.

Макрон победи крайната десница през април, но този път предизвикателството е по-трудно.

Крайно левият Жан-Люк Меланшон води коалиция между леви и зелени, която завърши почти наравно с Макрон само преди седмица.

Те наричат себе си Nupes, което означава “Нов народен екологичен и социален съюз”, а проучванията показват, че биха могли да попречат на президента да спечели 289-те места, от които се нуждае за пълно мнозинство. Центристкият алианс на Макрон, Ensemble, ги представя като "брак по сметка" на комунисти, социалисти, крайно леви меланшонисти и зелени.

Но Nupes стимулират избирателите с обещание да се борят с нарастващите цени, да намалят възрастта за пенсиониране и да се справят с изменението на климата. Зелените лидери и много зелени гласоподаватели ги подкрепят, обвинявайки президента Макрон, че е направил малко през последните пет години.

Вторият тур в неделя е почти изцяло съставен от двубои между двама кандидати и почти половината включват двата големи съюза. Няколко министри в правителството на Макрон се борят да запазят местата си и да запазят работата си, а две от най-трудните битки включват европейския министър Клеман Бон и министъра на зеления преход Амели дьо Моншалин.

Без пълно мнозинство от 289 места, Макрон ще се нуждае от подкрепата на други партии, за да прокара своите големи реформи, като повишаване на възрастта за пенсиониране, намаляване на данъците и реформиране на обезщетенията. Проучвателите предполагат, че Ensemble ще спечели 255-305 места, а Nupes 140-200.

На митинг, при закриване на кампанията в петък вечер, говорителят на Nupes Ян Бросат се обърна към поддръжниците: „Те не смятаха, че левицата и Зелените могат да се съберат – това ще бъде хаос и катастрофа; но хаосът днес е икономически, с покачване на цените на храните. Имаме 10 милиона души в бедност".

Докато се бореше за президентския пост, Макрон събра гласоподаватели от целия спектър, като представи главния си съперник Марин Льо Пен като екстремист и противник на ценностите на републиката

С присъединяването на основните партии към алианса на Меланшон стана по-трудно да направи това с този съперник. Президентът Макрон призова избирателите да му дадат солидно мнозинство в името на "върховния интерес на нацията", докато войната на Русия бушува пред портите на Европа.

Бившият марксист Жан-Люк Меланшон отдавна иска Франция да напусне НАТО, но казва, че сега това не е приоритет. Въпреки това, той е противоречив, заявявайки в „Туитър“, че „полицията убива“ и обещава да натурализира основателя на Wikileaks Джулиан Асанж като французин, ако спечели изборите.

Наскоро назначеният министър-председател на Макрон, Елизабет Борн, обрисува политиката на Меланшон като опасна, защото е "двусмислена, неясна по отношение на републиканските ценности".

Местният кандидат изостава само на няколко точки от съперника на управляващата партия. Но в съседния избирателен район Амели дьо Моншалин изостава в първия тур и поражението би означавало да загуби работата си като министър.

Същото важи и за Клеман Бон, чийто опонент на едно от местата в Париж е Каролин Мекари, опитен адвокат по правата на ЛГБТ.

Президентът Макрон обеща "нов метод" на управление с по-голямо участие на гражданското общество. Той предлага:

Национален съвет, съставен от местни хора, който да направи Франция по-демократична

Реформи за справяне с високата цена на живот и действия за пълна заетост и въглероден неутралност

Пенсионни реформи и постепенното вдигане на пенсионната възраст до 65 години

Обединената левица на Меланшон иска:

Възрастта за пенсиониране да се намали от 62 на 60 години

Минималните заплати (известни като Smic) да се повишат с около 15% до 1500 евро на месец

Замразяване на цените на основните стоки и създаване на милион работни места. /БГНЕС