Решения на ЕС за Турция: важна стъпка в правилната посока

Европейският съвет ще представи по-конкретни предложения, за да има по-стабилни отношения с Турция, каза Шарл Мишел.

„Готови сме заедно с Европейския съвет и държавите-членки да поставим на масата на преговорите по-конкретни предложения, за да имаме по-стабилни и по-предсказуеми отношения с Турция“, заяви Шарл Мишел в съвместна пресконференция с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след виртуалната среща на върха на лидерите на ЕС.

Мишел каза, че лидерите са възложили на Европейската комисия и върховния представител на ЕС по външна политика Жосеп Борел да подготвят възможен положителен дневен ред за сътрудничество с Турция.

„Ще изготвим положителна проекто-програма. Това означава, че се надяваме Турция да запази умереното си поведение през следващите седмици и през следващите месеци“, каза Мишел.

Темите за дискусията с Турция предвиждат модернизация на 25-годишния Митнически съюз, дейности по мобилността и миграцията, заяви Мишел.

Той каза, че Брюксел е в контакт с турските власти за подготовката на евентуално посещение на високо ниво в Турция през април.

Фон дер Лайен от своя страна заяви, че „Турция е показала по-конструктивно отношение, включително в двустранните си отношения с няколко държави-членки на ЕС. Това са положителни и приветствани от нас стъпки, върху които трябва да се опитаме да надграждаме“. Тя добави, че деескалацията на напрежението остава крехка.

Тя припомни изготвянето на доклад „за състоянието на политическите, икономическите и търговските отношения между ЕС и Турция, както и за инструментите и възможностите за това как да продължим сега с тези отношения“ съвместно с Борел.

„И в светлината на неотдавнашното по-продуктивно отношение на Турция, докладът предлага възможни области на сътрудничество, които да позволят прогресивен и пропорционален подход“, каза тя.

„Ако Турция не продължи напред конструктивно, ако се върне към едностранни действия или провокации, по-специално в Източното Средиземноморие, разбира се, ще спрем това сътрудничество“, добави тя.

Фон дер Лайен каза, че комисията има за задача да представи предложение пред съвета на ЕС за това как да се подкрепят сирийските бежанци в Турция, както и в Йордания, Ливан и други части от региона.

„Турция поема най-голямата тежест и смятаме, че е важно да продължим с подкрепата на тази хуманитарна кауза, свързана със сирийските бежанци в Турция“, добави тя.

Турция разкритикува срещата на върха на ЕС, която отправи искания към Анкара в замяна на по-нататъшно сътрудничество, но обеща да отговори на жестовете от Брюксел с „положителни стъпки“.

„Въпреки че беше подчертана необходимостта от положителен дневен ред, беше установено, че докладът е написан едностранчиво и е повлиян от тесногръдите твърдения на няколко страни членки“, се казва в изявление на турското външно министерство .

Турция заяви, че ще отговори с положителни стъпки на ходовете на ЕС "в посока на нашите общи интереси". /БГНЕС