Рестарт и рискове в Ню Йорк

Нито един американски град не беше засегнат толкова силно от коронавируса, както Ню Йорк. След повече от 3 месеца пауза мегаполисът се опитва да се върне към нормалния живот. Има, обаче, някои рискове, пише АРД.

Жителите на града бавно предприемат стъпки към възстановяване на навиците си от времето преди кризата. Задачата е Ню Йорк да стане отново силен – както икономиката, така и хората, подчерта кметът Бил де Блазио. Едната от четирите фази за облекчаване на мерките, която започва да действа от днес в града, е само предпазлива крачка в тази посока.

Разрешава се да се възобнови работата на около 32 000 строителни обекта. Предприятията може да започнат отново с производството си, а магазините – да продават стоката си. Между 200 000 и 400 000 души могат да се върнат на работните си места. Офисите обаче остават затворени и ще могат да отварят врати постепенно, ако няма нова вълна от коронавирус.

Само преди няколко дни отговорните лица бяха оптимистично настроени, но сега се появи нов фактор на несигурност, заяви губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо.

„Град Ню Йорк беше с най-голям брой заразени от коронавирус, освен това е най-гъстонаселеният град, а сега има най-много участници в протестите срещу расизма и полицейското насилие”, каза той. Губернаторът е силно загрижен, че протестите са засилили разпространението на коронавируса, което ще бъде наблюдавано внимателно.

Постепенното облекчаване на ограниченията е обвързано с изпълнението на седем критерии, сред което достатъчно количество свободни болнични легла и максимален брой на новозаразени. Ако показателите се влошат, отново ще бъдат въведени ограничения.

Затова Куомо призовава протестиращите да си направят тестове. Той заяви, че разбира мотивите на хората да излязат и да демонстрират, но проблемът с коронавирус все още съществува, затова трябва да се действа отговорно. За демонстрантите са открити 15 пункта за тестване за коронавирус.

Не само Куомо се безпокои, че дългият път до пълното възстановяване на живота в Ню Йорк може да бъде отложен. Ако всичко върви добре, след осем седмици културните институции ще може да отворят отново. Това е от съществено значение за туристически град като Ню Йорк.

„Знам, че мина много време. Но моля, останете дисциплинирани”", призова Куомо нюйоркчани, като ги помоли да не правят „глупости”.

Пандемията засегна Ню Йорк както никой друг град в САЩ: Повече от 20 000 души са починали вследствие усложнения, причинени от коронавируса. Над един милион души са загубили работата си. Градът и щатът са пред фалит. Дали и кога Ню Йорк може да се върне към старата си икономическа сила, остава да се види.

Затова на Куомо му остават само призивите да се издържи: „Това, което вече постигнахме, ще влезе в историята като една от най-големите социални трансформации“./БГНЕС