Реставрираният Версайски бог на слънцето придава блясък на олимпийската конна езда

Замъкът Версай ще бъде един от най-елегантните олимпийски декори, когато състезанията по конен спорт ще преминат през прочутия му парк, но по-малко от четири месеца преди игрите в Париж той представлява кална строителна площадка.


Проектът включваше преместване на стотици тонове пръст за изграждане на 5,3-километровото трасе за крос кънтри, издигане на временни трибуни за зрителите, но акцентът беше повторното позлатяване на грандиозния фонтан на Аполон.

На терена ще се проведе и петобой.

На 29 март, под съпровода на барокова музика, блестящата реставрирана статуя на Бога на Слънцето, символ на краля-слънце Луи XIV, беше спусната обратно във водата.

Статуята от 1671 г., дело на Жан-Батист Туби, изобразява Аполон в колесница, теглена от четири коня, заобиколен от своя потомък Фаетон и делфини.

Конете са били неразделна част от ежедневието във Версай - в конюшните срещу замъка са се намирали 1500 коня. Те ще бъдат представени на изложба от 2 юли.


Макар че машини все още подготвят 5,3-километровото трасе за крос кънтри, което ще се вие през парка, манежът за дресура и прескачане на препятствия е до голяма степен завършен. Поставени са трибуни, които ще поберат 6300 души.

Около 70% от работата е завършена, каза Лорик Джоузеф от Организационния комитет на Олимпийските игри при откриването.

Завършена е сенчестата 700-метрова писта за галоп, както и полето за 200 бокса за коне, които според Жан Морел, спортен директор на обекта, ще бъдат "под климатизирани шатри".

Олимпийските състезания по конен спорт ще се проведат от 27 юли до 6 август. Състезанията по обездка на Параолимпийските игри ще се проведат от 3 до 7 септември.

Миналата година Версай, който е обект на световното наследство, е бил посетен от 8 /осем/ милиона души. След Игрите всички тези временни структури ще трябва да бъдат демонтирани и обектът да бъде възстановен в историческия му вид. /БГНЕС