Реставрират стенописите на 186 годишен храм край с. Сатовча

С водосвет бе дадено началото на реставрацията на храм „Св. Никола“ в родопското село Долен, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.


Водосветът отслужи Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим. А храмът е в старата част на „каменното“ село Долен, община Сатовча


А за да започне реставрацията на един от най-старите храмове в областта заслугата е на съмишлениците-доброволци от Сдружение „Съзидание 2012“, които стартираха дарителска кампания. До сега са събрали 80 000 лева, кампанията продължава.


Десетки съмишленици, местни хора и дарители се събраха в черквата в село Долен, община Сатовча, за да дадат начало на реставрацията на храма, построен през 1837 г.

„Днес сме тук за да сложим начало на възстановяването стенописите на този храм, за целта сме събрали 80 000 лева, започваме в края на месец май, но ще ни трябват още много средства“, каза председателят на сдружението „Съзидание-2012“ Жана Иванова.


„Едно от задължението ни като родители е да въведем децата си в това, което са направили предците ни преди две-три поколения и да направим всичко възможно да го запазим, възстановим и оставим на следващите поколения“, каза доброволецът Мария Велева.

Тя призова които имат възможност да последват техния пример на дарители, за да бъдат част от българския дух.


„Българинът има нужда от едно възраждане в духовната си част, ще помогнем колкото можем за възстановяването на храм Св. Никола е само първа инициатива. Ако ние не се погрижим за нашите храмове, за духа ни, няма кой друг до го направи“, добави Ивайло Ламбев.


„Аз като родопчанин смятам че планината ще се възроди, православното християнство също, децата ни трябва да се върнат към корените си, защото без село и църква няма град и добър живот“, категоричен бе доброволецът Цветан Мадански, който е кореняк родопчанин.

Той е сигурен, че българинът обича да дарява.

„Стенописите са в изключително тежко състояние, реставрацията ще предотврати всички разрушителни фактори, ще стабилизира състоянието им и ще запази автентичния им вид“, обясни реставраторът Силвия Варадинова.

„Бог да помага, успех в начинанието на това благородно дело на всички, които ще бъдат съпричастни към него, Христос Воскресе“, каза след водосвета неврокопският митрополит Серафим.

„Храмът е започнат да се строи през 1826 г., завършен е през 1837-а, от камък и дърво, строили я през нощта, а през деня я пазели, като карали материалите казвали, че ще правят обор за животните, навремето християните построили селото в един дол, за това са го нарекли Долене, “, разказва Емилия Юрукова, която от над 20 г. се грижи за храма.

Когато за строежа се разбрало, че е църква, турците не разрешили да се направи камбанария. Тя е построена 1939 г., или почти 100 години след храма. Двете камбани тежат по 100 и 70 оки/стара мярка за тегло/, обяснява 64-годишната Емилия, която за да се грижи за храма, взела 10 000 лв. кредит, ще го изплати в края на годината. Според нея държавата не е направила нищо за 186-годишната черква. /БГНЕС