Ресторантьорите обявиха бойкот на зелените сертификати

Собствениците на ресторанти, барове и заведения обявиха бойкот на обявените от здравния министър Стойчо Кацаров противоепидемични мерки, които ще влязат в сила от четвъртък и поискаха неговата оставка.

По-рано днес бе обявено, че от 00:00 на 21 октомври се въвежда зелен сертификат за всички дейности, провеждащи се на закрито, и за посещение на всички обществени закрити места с изключение на аптеки, банки и хранителни магазини. Няма да се изисква сертификат за деца под 12 години. Ако новите мерки не сработят, предстои национален локдаун.

В позиция от Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България заявяват, че предложените днес противоепидемични мерки и частта, касаеща "зелените сертификати" не са били коментирани на срещите между представителите на ресторантьорския бизнес и здравните власти.

"На първо място нашето искане беше тестове за наличие на антитела да се признават, а държавната администрацията да бъде поставена при същите условия, като нашите служители. Не са това, което вие казахте, че ще напишете в заповедта. Излъгахте ни най-нагло и безочливо! Освен това, трябваше ограниченията да важат и за всички нехранителни обекти над 200м2. Пак свещените крави и за тази власт се оказва армията от държавни служители, на които ние плащаме заплатите и осигуровките. Както и едрия капитал, в лицето на големите чуждестранни вериги, за сметка на средния и малкия бизнес в България! Какво излиза - държавата налага ограничения за малкия и среден бизнес, с цел ограничаване на заразата, но няма топки да наложи същите условия за самата себе си! Цинично! Защо така, бе, господа властимащи? Господин министър на здравеопазването, господин премиер, господин здравен инспектор? Имате ли да кажете нещо? Всъщност, вече не ни интересува каква нова лъжа ще изречете. Заминавайте си! Бързо, възможно най-бързо", казват от СЗБ и БАЗ.

Те настояват всички условия за издаване на сертификати да важат за държавната администрация и структури и под условията за работа със сертификати да попадат всички нехранителни магазини с площ над 200м2.

Относно новата заповед на МЗ СЗБ и БАЗ обявяват тотален бойкот на заповедта, докато тя не бъде написана по начин, който да обхваща абсолютно всички сектори на социалния и икономически живот в България.

„Затворете ни! Затворете бизнесите ни, затворете ни в затворите, но ние няма да участваме във вашите лъжи, демагогия и непукизъм! Кацаров, позор! Оставка и затвор!”. /БГНЕС