Ресторантьорите излизат на протест

Сдружението на заведенията както и представители на различни асоциации на ресторантьорския бранш ще излязат на протест днес пред Министерски съвет от 12 часа под мотото „Марш на свободата”, предаде репортер на БГНЕС.

На протеста ресторантьорите ще издигнат икономически искания – да бъдат изплатени обезщетенията на служителите и на фирмите, както и да им се разреши да работят. "Дистанцираме се от всякакви партии и политици. Надяваме се да бъдем чути“, заяви вече Ричард Алибегов преди протеста.

Според БАЗ около 30% от заведенията са фалирали и въобще няма да отворят, като с всеки изминал месец този процент се увеличава.

Основният дълг и отговорност на СЗБ и БАЗ е да защитават интересите на нашия бранш. Отново сме изправени до стената, след като месеци наред бяхме заблуждавани с подвеждаща информация. Ние оставаме единственият затворен бизнес на фона на тълпите в други сектори от търговията, които не са от първа необходимост! Единственото ни желание беше да работим. Неправилното управление на пандемията и държавата ни отнеха правото на труд и препитание. Без стабилни и задоволителни идеи и решения за компенсирането ни. Ние наблюдаваме, че затварянето не е временно, а се превърна в постоянно.

Цената на затварянето доведе до спад в производството и потреблението, заявяват от сдружението на заведенията.

Последиците от това са загуба на работни места и фалирали предприемачи. За нас няма друго възможно решение, освен да обявим несъгласието си с тази поредна несправедливост и дискриминация спрямо бизнеса ни. Обявяваме национален протест и апелираме всички бизнеси, засегнати от заповедите за забрана на работа, да ни подкрепят в уречения ден и час!

Искаме отваряне на всички затворени бизнеси, призовават още представителите на бранша. /БГНЕС