Рестрикциите в Нидерландия ще отпаднат до юли

Много аспекти на нормалния социален живот в Нидерландия ще се върнат в края на второто тримесечие, тъй като програмата за ваксинация в страната се е активизирала, заяви премиерът Марк Рюте.

Ако всеки желаещ да бъде ваксиниран, получи поне първата доза до началото на лятото, "това е моментът, в който най-накрая можем отново да направим големи стъпки към нормалния живот", каза той.

Министърът на здравеопазването Уго де Йонге очаква всички граждани да имат достъп поне до първата доза ваксина до 1 юни, съобщава сайтът „NL Times”.

На съвместна пресконференция с Де Йонге Рюте потвърди, че на лицата над 27-годишна възраст бъде разрешено да тренират в групи до четирима души, при условие спазват дистанция от 1,5 метра и тренират в спортно съоръжение. Това не включва обществените паркове. Децата също ще имат право да се върнат на тренировка по плуване в закрити басейни, стига да не проявяват дори незначителни симптоми на настинка или грип. По-напредналите плувци няма да могат да се потопят обратно в басейните.

Отслабването на тези ограничения ще влезе в сила на 16 март.

Кабинетът се съгласи също на някои магазини да бъде разрешено да обслужват лично клиентите, считано от 27 март, като броят на клиентите ще зависи от площта на търговския обект. Ще се разрешава присъствието на един клиент на 25 квадратни метра за десет минути, периоди от време, ако е направена резервация четири часа по-рано.

Терасите на баровете и ресторантите ще може да отворят отново на 31 март, ако основният репродуктивен (R) брой на вируса е по-малък от 1,00. Това означава, че 100 души, заразни с коронавирус, го предават на по-малко от 100 други.

Рюте потвърди, че полицейският час от 21:00 до 4:30 ч. ще бъде удължен поне до 30 март заедно с всички останали коронавирусни ограничения.

От него за периода на парламентарните избори 15 – 17 март ще бъдат освободени наблюдателите на изборите, държавните служители, хората, които броят бюлетините и избирателите, които отиват до и от мястото си за гласуване. /БГНЕС