Ретро съкровища блестят в деня на София

Ретро парад на автомобили събира автентични за времето си трабанти, мустанги и други ретро съкровища, предаде репортер на БГНЕС.


Нивелин Маринов от Пловдив е притежател на трабант 601, 1988г. който е напълно реставриран от нулата, лично от самия него. “За втора поредна година участвам на изложението тук. Гражданите, като видят ретро автомобила ми, старите спомени го връхлитат и започват да разказва истории”, каза с усмивка Нивелин Маринов. Той коментира, че има още една ретро кола, Фиат 127. “Тя е единствената в България, догодина ще дойда с нея на изложението”, сподели участникът в изложението. Нивелин Маринов е член и на Трабант клуб България и е печелил много награди през годините.

Светлана Илиева каза за БГНЕС, че за първи път участва на това изложение, но във времето е посещавала много други, тъй като трабантите са нейната страст. “Трабант 601, зелен, отзад имам импровизирана кухня, в която да мога да си готвя”, обясни Светлана. Тя отбеляза, че дори си е харесала един Форд от изложението и с удоволствие би го карала. “Ретро изложението е с много добра организация, подредено е, чакам с нетърпение да видим и шествието после”, коментира участничката в тазгодишното софийско изложение. Светлана разказа и забавна история за нейния трабант, когато е спечелила наградата “карък” заради това, че автомобилът ѝ се е повредил по време на изложението в Трявна. “Случва се, с такава кола очакваш такива неща, но не беше страшно”, отбеляза Светлана Илиева.


Стефан Витанов от гр. Вършец заяви за БГНЕС, че идва за първи път на това изложение, но е участвал на такива в Трявна, Тетевен и Търново. “Преживяването е страхотно, емоцията е много положителна, навсякъде правят снимки. Скоро изминах с нея 1 500 км, никакъв проблем, само слагаш бензин, масло и караш”, разказа Стефан Витанов, след което добави, че тръпката е много голяма и трябва да има много голяма любов, за да го правиш.

Диана пък показа своя невероятен червен мустанг, който прикова вниманието моментално. “За първи път участвам в това изложение, засега гражданите се спират и са много впечатлени от мустанга”, каза Диана.


Есенното изложение на ретро автомобили се намира на площад “Батенберг” и ще радва граждани в днешния празник на София. /БГНЕС