Рецесията в Германия ще бъде по-лоша от очакваното

Рецесията в Германия през тази година ще бъде по-лоша от досегашните опасения, предупредиха водещи икономически институти, тъй като високата инфлация и забавянето на промишлеността засегнаха лошо водещата европейска икономика.


Икономиката ще се свие с 0,6% през 2023 г., заявиха институтите в последната си съвместна прогноза. През последните месеци всички те отбелязаха, че се очаква спад, въпреки че цифрата е по-лоша от споменатите по-рано, съобщи АФП.

"Най-важната причина за тази ревизия е, че промишлеността и частното потребление се възстановяват по-бавно, отколкото очаквахме", заяви Оливер Холтемьолер от Института за икономически изследвания в Хале, една от петте групи, които стоят зад прогнозата.

Германските политици са изправени пред предизвикателства на няколко фронта - от все още високата инфлация, която започна да се покачва след нахлуването на Русия в Украйна, до слабостта на производството и въздействието на рекордните лихвени проценти в еврозоната.

Проблемите в световната икономика, и по-специално бавното възстановяване от пандемията в най-големия търговски партньор на Германия - Китай, също натежават върху мощния износител.

В началото на годината имаше положителни признаци, че Германия може би е преодоляла енергийната криза по-добре от очакваното, но прогнозите от днес са само последният мрачен сигнал през последните месеци.

Икономиката изпадна в рецесия в началото на годината и оттогава се бори да се възстанови, като през второто тримесечие растежът е в застой.

Последната съвместна икономическа прогноза, публикувана през април, предвиждаше растеж от 0,3% през 2023 г. Оттогава обаче някои от участващите институти прогнозираха отделно свиване на икономиката през тази година, въпреки че прогнозите им бяха по-малко мрачни от последната съвместна прогноза.

МВФ прогнозира, че Германия ще бъде единствената голяма развита икономика, която ще се свие през тази година. По-рано този месец Европейската комисия заяви, че очаква германската икономика да се свие с 0,4% през тази година в сравнение с предишната прогноза за ръст от 0,2%. /БГНЕС