Рев на мотори огласи София

Рев на мотори огласи София. Мотосезон 2019 г. стартира под надслов „Бъди разумен на пътя, започни от себе си“, предаде репортер на БГНЕС.

Сборният пункт беше на площада пред храм-паметник „Св. Александър Невски”. Мотошествието премина по ул. „Оборище, булевардите „Васил Левски”, ”Цар Освободител”, „Цариградско шосе”, „Алея Яворов”, „Никола Вапцаров”, ”Черни връх” и ”България” до пътен възел Бояна, където празникът продължава.

„На самия „Александър Невски“ се събират много повече хора отколкото отиват горе. Тук обикновено се събираме около 15 000 души“, каза Doc Hammer от мотоклуба „Джентълмен”.

Емил Матев, който е вицепрезидент мотоклуб "Джентълмен", кара мотор много години и днес има кратък отговор на въпроса защо се качил: Усещането е различно, обичам да карам мотор. Той шофира и кола, но казва, че с нея се придвижва, с мотора си доставя удоволствие. От времето, когато за първи път се качва на мотор досега не е сменил много машини, може би са 6-7. Този, с който беше днес го има от октомври миналата година. Основните неща, които трябва да знае човек преди да реши да се качи на мотор са правилата за движението. „Оттам нататък едно хубаво обучение е необходимо и след това трябва да помни, че колкото и да е бърз моторът, понякога се налага все пак да спрем екстремно, тоест трябва да се мисли предварително за това как ще спрем“, каза той и обясни, че има неочаквани ситуации и най-перфектният моторист може да бъде засечен от някого, когото не го е видял. „И тогава уменията не помагат, трябва да се мисли предварително и за скоростта“, каза Емил Матев.

„Важно е от този площад да отправим посланието за толерантност на пътя, за безопасност. Да пожелая на всички любители на моторите много успешен, безопасен сезон. И нека всички участници в движението да знаем, че от всеки от нас зависи запазването на живота и здравето на другите - пешеходци, велосипедисти, мотористи, шофьори, всички трябва да уважаваме всички останали“, каза и кметът на София Йорданка Фандъкова.

От МВР напомниха още преди старта, че всички участници в движението трябва да спазват правилата и да бъдат толерантни един към друг. /БГНЕС