Революционен пробив: Учени създадоха мишки от двама биологични бащи

Учени създадоха мишки от двама биологични бащи в резултат на пробив, който един ден възнамеряват да бъде възпроизведен и при хората, съобщава „Бизнес Инсайдър“.

Кацухико Хаяши от университета в Осака заяви на конференцията "Редактиране на човешкия геном", че е постигнал пробива, след като е променил хромозомите в мъжка клетка от XY на XX. След това използвал тази техника, за да направи женски яйцеклетки, наречени ооцити, от мъжки клетки и ги оплодил, за да създаде 7 мишки с двама биологични бащи.

Откритието все още предстои да бъде потвърдено от рецензия на научни колеги и е все още в ранен етап на развитие. Все пак, ако то бъде потвърдено, се появява перспективата един ден мъжките двойки да имат свои собствени биологични деца.

Клетките са гъвкави и с правилните подходи учените са успели да ги превърнат от един вид клетки в друг.

За създаването на яйцеклетките учените са използвали мъжки кожни клетки с Х и Y хромозоми и са ги препрограмирали така, че да се превърнат в т.нар. плурипотентни стволови клетки, които са клетки, които могат да се превърнат във всеки друг вид клетка. След това те изтрили Y хромозомите в клетките и дублирали X хромозомите им, преди да накарат клетките да се превърнат в яйцеклетки с две X хромозоми.

"Трикът в това, най-големият трик, е дублирането на Х хромозомата", казва Хаяши пред „Гардиън“. "Реално се опитахме да създадем система за дублиране на Х хромозомата."

С помощта на техниката са създадени 7 малки мишленца, които според учените изглеждат здрави. Хаяши твърди, че тя може да бъде използвана при хора в рамките на едно десетилетие.

Мишките са много различни от хората, при тях яйцеклетките не са с добро качество - само една от 100 оплодени яйцеклетки води до живо раждане, казва Хаяши. Въпреки това той е оптимист. Чисто от технологична гледна точка той прогнозира, че създаването на яйцеклетки от мъжки клетки при хората "ще бъде възможно едва след десет години", казва той.

Пред Би Би Си ученият заяви, че би се радвал технологията да предложи възможности за оплождане на еднополовите партньорства от всички полове в бъдеще. Техниката би могла също така да помогне на жени, които имат генетичен проблем с една от Х хромозомите, да имат деца, каза той.

Джордж Дейли, декан на Медицинския факултет на Харвард, който не участва в изследването, заяви пред Би Би Си, че работата е "завладяваща" и "провокативна", но не е толкова сигурен, че тази технология ще работи върху човешки клетки в скоро време. Човешките репродуктивни клетки са много сложни и много по-малко познати от клетките на мишките. Така че предстои дълъг път, преди тези възможности за репродуктивност да бъдат предложени на хората, каза Дейли за "Гардиън".

Откритието е обещаващо, въпреки че това не е първият случай, в който мишка се ражда от двама бащи. През 2010 г. проучване успя да направи това, но тяхната техника изиска много повече стъпки и манипулации на ембриона и не създаде жизнеспособна яйцеклетка. Подходът на Хаяши е много по-прост.

"Учените никога не казват никога, по принцип това е направено при мишки, така че, разбира се, може да е възможно и при хора", казва Хаойи Уанг от Китайската академия на науките пред Би Би Си. Но той добави: "Мога да предвидя много предизвикателства и не бих могъл да прогнозирам колко години ще отнеме това".

Може би е възможно, но дали е етично?

Ако технологията напредне дотам, обществото ще трябва да реши дали ще искаме да позволим на хората да я използват за създаване на деца. Използването на редактиране на зародишни гени при хората - когато ДНК се променя по начин, по който манипулацията, направена от учените, ще се предаде на потомството на самите деца - обикновено е твърда червена линия за учените.

Когато през 2019 г. ученият Хе Джанкуй премина тази граница и обяви, че е редактирал гените на две бебета, той беше посрещнат с международно мъмрене и осъден на затвор.

И все пак, ако изследванията на Хаяши могат да открият нови възможности за човешкото възпроизводство, нищо не пречи технологията да бъде внедрена в бъдеще. /БГНЕС