Режисьорът Роман Полански е изправен пред дело за клевета по секс скандал

Френско-полският режисьор Роман Полански ще бъде съден във Франция днес по обвинения, че е оклеветил британски актьор, който го е обвинил в сексуално насилие през 80-те години.

90-годишният режисьор е издирван в САЩ заради изнасилването на 13-годишно момиче през 1977 г. и е изправен пред няколко други обвинения в предполагаемо сексуално посегателство, датиращи от десетилетия и с изтекъл давностен срок.

Режисьорът, чиято дълга кариера включва наградените с "Оскар" филми "Бебето на Розмари", "Китайски квартал" и "Пианистът", бяга в Европа през 1978 г.

Адвокатите на Полански заявиха, че той няма да се яви в съда. Очаква се обвинителката му, 56-годишната Шарлот Люис, да присъства, съобщи "Гардиън".

През 2010 г. Люис обвини Полански, че я е нападнал сексуално "по най-лошия възможен начин" през 1983 г., когато е била на 16-годишна възраст в Париж за кастинг. Тя се снима във филма му "Пирати" от 1986 г.

Режисьорът, който е роден във Франция, заяви, че това е "отвратителна лъжа" в разговор със списание Paris Match през 2019 г.

По време на интервюто той вади копие от статия от 1999 г. в News of the World, в която Люис казва: "Бях очарован от него и исках да бъда негова любовница".

Люис, която посочи, че приписваните ѝ цитати не са точни, подаде жалба за клевета, което доведе до автоматично обвинение срещу Полански съгласно френското законодателство.

"Дискредитирането и оклеветяването на хора е неразделна част от системата на Полански и точно това Шарлот Люис много смело предизвиква", казва пред АФП адвокатът ѝ Бенджамин Шуай.

Адвокатът на Полански, Делфин Мейе, заяви, че в статията в Paris Match няма клевета. "Полански има право да се защитава публично, както и жената, която го обвинява", каза тя.

Адвокатите на режисьора призоваха Стюарт Уайт, който е автор на статията в News of the World от 1999 г., да се яви като свидетел по време на процеса.

Уайт е работил като кореспондент в САЩ за вече несъществуващия таблоид, преди да стане сценарист.

Вестник News of the World, който многократно е обвиняван в клевета, беше закрит през 2011 г., след като служителите му бяха обвинени в телефонно хакерство.

Люис заяви, че е решила да говори през 2010 г., за да се противопостави на внушенията на правния екип на Полански, че случаят от 1977 г. е изолиран инцидент.

Тя говори в офисите на Глория Олред в Лос Анджелис, високопоставена адвокатка, която е представлявала и жени, обвиняващи американския продуцент Харви Уейнстийн, актьора Бил Козби и бившия президент на САЩ Доналд Тръмп.

Франция, Швейцария и Полша са отказали да екстрадират Полански в САЩ. Плановете на Полански да председателства наградите "Сезар", френския еквивалент на "Оскар"-ите, бяха изоставени в началото на 2017 г. под натиска на феминистки групи.

Между 2017 г. и 2019 г. четири други жени излязоха с твърдения, че Полански е злоупотребил с тях през 70-те години на миналия век, като три от тях са били непълнолетни. Той отрича всички обвинения.

Сред тях е калифорнийската художничка Мариана Барнард, която го обвинява, че я е насилвал сексуално през 1975 г., след като я помолил да позира гола, когато била на едва 10 години.

На церемонията по връчването на "Сезар" през 2020 г. актрисата Адел Хенел протестираше срещу това, че Полански получава награда за филма си "Офицер и шпионин".

Премиерата на последния филм на Полански "Дворецът" се състоя във Венеция миналото лято, но той не присъстваше.

Процесът за клевета се води в момент, когато френската киноиндустрия е обвинена, че твърде дълго е прикривала злоупотреби. На тазгодишните награди "Сезар" актрисата Жудит Годреш осъди "безнаказаността" във филмовата индустрия, след като обвини двама режисьори, че са я изнасилили като тийнейджърка. /БГНЕС