Резников: Поне 6 месеца ще минат преди Украйна да получи F-16

Министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников заяви, че ще са необходими поне шест-седем месеца, за да може украинският персонал и инфраструктура да получат изтребителите F-16, обещани от западните съюзници.

Резников напомни, че самите самолети са просто платформа и че трябва да се вземат предвид и боеприпасите и инфраструктурата, необходими за експлоатацията им, съобщи "Киев Индипендънт".

Това означава, че е необходимо да се обучават не само пилоти, но и инженери и техници, коментира той.

"Това е сериозен набор от задачи и трябва да обучим няколкостотин души, за да пуснем първите птици в украинското небе", каза Резников. Министърът отбеляза, че украинските пилоти вече са показали способност да завършат обучението си в рамките на шест месеца, но сроковете за техническия персонал все още не са известни.

"Обективно, без преувеличени очаквания... Смятам, че шест-седем месеца е минималният срок, който трябва да се вземе сериозно предвид", каза Резников и добави, че няма да се разочарова, ако отнеме дори малко повече време.

Министърът подчерта, че украинските военнослужещи вече са надминали очакванията по отношение на способността си да се научат да използват западна техника. Например, за да могат да използват системите за противовъздушна отбрана "Пейтриът", са им били необходими само 10 седмици вместо 10 десет месеца, а за използването на западна 155-милиметрова артилерия - три седмици вместо три месеца, каза той.

След месеци на продължителни дискусии, на 19 август министърът на отбраната Олексий Резников потвърди, че първите украински пилоти, инженери и техници са започнали обучението си на F-16.

В същото време Дания и Нидерландия съобщиха, че ще предоставят изтребители F-16 от собствените си запаси на украинските сили. При срещата си с нидерландския министър-председател Марк Рюте президентът Володимир Зеленски заяви, че Украйна ще получи 42 броя F-16 в рамките на "пробивно споразумение".

Датският министър-председател също обяви предоставянето на 19 изтребителя F-16, като първата партида от шест самолета се очаква да пристигне около Нова година.

Прехвърлянето на произведените в САЩ F-16 ще трябва да получи окончателно одобрение от Вашингтон. Белият дом заяви, че ще даде зелена светлина на трети държави да предоставят самолетите, след като приключи обучението на украинските пилоти.

По-рано беше обявено, че обучението ще започне в Дания в края на август в партньорство с 11-те държави, включени в "коалицията на изтребителите". Датският министър-председател Мете Фредериксен заяви, че в момента около 70 украински пилоти се подготвят да започнат програмата си за обучение в Дания. /БГНЕС