Риана стана национален герой на Барбадос

Известната певица Риана стана национален герой на Република Барбадос, като от днес прекрати участията си под британската корона.

Робин Фенти, по-известна като Риана, е родена в Барбадос и се премества в САЩ на ранна възраст, за да започне кариерата си на певица. През септември 2018 г. е назначена за извънреден и пълномощен посланик на Барбадос заради приноса ѝ за популяризирането на островната държава в чужбина. Отговорностите ѝ включват образование, туризъм и инвестиции.

Днес Риана присъства на встъпването в длъжност на първия президент на Република Барбадос. Тя седна до принц Чарлз заедно с други поканени на церемонията.

"Представяме ви националния герой на Барбадос, посланик Робин Риана Фенти", заяви министър-председателят Миа Мотли по време на церемонията, като продължи речта си с цитат от една от песните на Риана: "Продължавайте да блестите като диамант и да прославяте народа си с думите и действията си."

В края на септември парламентът на Барбадос единодушно подкрепи конституционните изменения за отказ от монархическата форма на управление и превръщането на страната в република, а почти месец по-късно гласува за назначаването на генерал-губернатора на острова Сандра Мейсън за първи президент. На 29 ноември тя положи клетва като оглавяващ държавата.

Церемонията по учредяването на републиката и встъпването в длъжност на президента се провежда на 55-ата годишнина от независимостта на Барбадос, която страната получава на 30 ноември 1966 г. Досега обаче британската кралица беше държавен глава. /БГНЕС