Рибари с рекорден улов – хванаха риба с тегло два тона

Рибари уловиха край северните брегове на Африка огромна риба луна.

Рибата попаднала в мрежите на риболовния кораб, излязъл на лов за риба тон. Дължината ѝ била 3,2 метра, а широчината – 2,9 метра. Такива размери са рекордни даже за тази част на Средиземно море, където рибарите срещат често големи екземпляри от рибата луна.

„Опитахме да я сложим на кантара, като смятахме, че ще тежи около един тон, но тя се оказа прекалено голяма и имаше опасност да го счупи”, разказва морският биолог Енрике Остале, извикан да огледа необичайния улов. Съдейки по пълнотата ѝ и сравнена с размерите на останалите уловени риби, теглото ѝ трябваше да е около 2 тона.

Според специалистите, рибата принадлежи на подвида Mola alexandrini. Тя била докарана до брега жива, като с помощта на кран била извадена от водата, за да я огледат. След като направили необходимите измервания, снимки и ДНК проби, щастливата риба била пусната обратно в морето.

Рибата луна е най-тежката костна риба, като отделни екземпляри може да достигнат тегло 2 тона, а дължината и широчината – до 3-4 метра. Рибата е смятана за застрашен вид. /БГНЕС