Рибарски: Всички държави са подали териториалните планове, ние се бавим

“Фактът, че всички държави от ЕС вече са подали своите териториални планове и се възползват от средства, потвърждава, че ние отново се бавим”. Това заяви Радослав Рибарски от ПП-ДБ пред журналисти в парламента, предаде репортер на БГНЕС.


Рибарски посочи, че никъде в териториалните планове не са посочени конкретни дати.

“Дори в решенията, които приемаме, се посочва датата 2038 г., но ние виждаме, че политиката на ЕС за декарбонизация оказва пряко влияние върху работа на тези централи, а именно цената на въглеродните емисии прави тяхната енергия непродаваема. Това са ефектите от декарбонизацията на ЕС, ние трябва да ги намалим именно с парите, които трябва да получим от териториалните планове", подчерта Рибарски.

Той коментира, че Министерството на енергетиката е провеждало няколко пъти срещи с миньорите, но като няма диалог се стига до протести. Рибарски уточни, че винаги са се търсили и предложения от страна на миньорите.

“Ако след две години ще трябва да търсим тези пари, които сега ще загубим безвъзвратно, няма как да стане и ще трябва да се справим сами”, подчерта Рибарски. /БГНЕС