Рибата е лек за чревната микрофлора след антибиотично лечение

За да възстановите чревната микрофлора след прием на антибиотици, трябва да промените менюто си за един месец, като включите в него риба и морски дарове, заяви гастроентерологът и диетолог Гюзел Евстигнеева пред Lenta.ru.

Лекарят отбелязва, че организмът обикновено се възстановява сам след антибиотично лечение. Ако страдате от стомашно-чревни заболявания, генетична предразположеност или сте в състояние на хроничен стрес, червата може да не се справят.

Един от най-ефективните начини да се върнем към нормалното си състояние, казва Евстигнеева, е да се храним с коригирано меню.

В диетата трябва да останат само тези храни, които не дразнят червата. Те включват птиче месо, риба и морски дарове, зърнени храни и термично обработени, но не пържени зеленчуци.

През третата седмица към менюто могат да се добавят пресни фибри - зеленчуци и плодове. Фибрите са основна храна на добрите чревни бактерии, добавя Евстигнеева.

През четвъртата седмица можете да направите подарък на тялото си и да въведете ферментирали храни в диетата си: кисело зеле, гъби, кисело мляко. Това са истински суперхрани, които съдържат големи количества пробиотични бактерии, обобщи лекарката./БГНЕС