Рибена чорба - курбан за Петровден, раздадоха в метох „Орлица“ над гр. Рила

Рибена чорба - курбан бе раздаден за Петровден в метох "Орлица" над гр. Рила. Службата води Адрианополския епископ Евлогий, игумен на Рилския манастир, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

В черквата "Св. Св. апостоли Петър Павел" на 29 юни 1469 г. са пренощували нетленните мощи на Св. Йоан Чудотворец при връщането им от Търново в Светата Рилска обител.

След службата, адрианополския епископ благослови курбана и хлябовете на 50-та миряни, дошли за храмовия празник. След това те насядаха по сенките, за да обядват.

Метохът е един от 50-те метоси на Светата Рилска обител през Възраждането, давал подслон на поклонниците, поели пътя за манастира, който отстои на 18 км. от тук. А самият метох е на около 3 км. над гр. Рила.

В еднокорабната църква със стенописи са изобразени пренощуването на мощите, успението на Йоан Рилски и сцената, на която цар Петър го моли да се върне към светския живот. Според легендата двамата били на двете скали на входа на Рилското корито, извисяващи се от двете страни на река Рилска./БГНЕС