Ричард Гиър призова американските законодатели да подкрепят Тибет

Холивудската звезда Ричард Гиър изрази възмущението си от "жестокостта" на китайската политика в Тибет, докато Конгресът на САЩ обсъждаше начини за оказване на натиск върху Пекин във връзка с предполагаемите нарушения на човешките права в хималайския регион.

Давайки показания пред Изпълнителната комисия на Конгреса за Китай, актьорът от филма "Хубава жена" обвини китайските власти, че разделят тибетски семейства, забраняват езика им, разрушават религиозни обекти и се занимават с недоброволно събиране на ДНК.

"Както знаем, в продължение на десетилетия етническата политика на Китайската комунистическа партия до голяма степен се основаваше на сдържане, отричане, унищожаване и асимилация", каза Гиър, дългогодишен защитник на Тибет, който няколко пъти е давал показания в Конгреса.

73-годишният Гиър обвини Пекин в "жестокост, колективно насилие и преследване" на тибетския народ, който според него е репресиран от "повсеместна система за наблюдение", съобщи АФП.

През вековете в Тибет се редуват независимост и контрол от страна на Китай, който твърди, че е "освободил по мирен начин" пресеченото плато през 1951 г. и е донесъл инфраструктура и образование в слаборазвития дотогава регион.

Много тибетци в изгнание обаче обвиняват управляващата Китайска комунистическа партия в репресии, изтезания и подкопаване на културата им.

През февруари трима експерти на ООН заявиха, че около един милион тибетски деца са били отделени от семействата си и са били подложени на "насилствена асимилация" в китайски училища-интернати.

"Механизми, които могат да бъдат изброени, като произволно задържане, насилствено прехвърляне, изнасилване, изтезания, изчезване, са инструменти, са добре документирани в хода на асимилационните практики на Пекин", каза Гиър.

Той призова Съединените щати и техните съюзници да "говорят в единглас" за необходимостта Пекин да възобнови преговорите, водещи до "значима автономия" за тибетците.

Конгресът трябва да приеме законодателство, с което да подчертае подкрепата на САЩ за тибетския народ, каза Гиър и призова Вашингтон да окаже натиск върху Китай в ООН, за да спре прогонването на номадските пастири от земите на техните предци.

Той призова законодателите да изготвят доклад за усилията на Китай да повлияе на представите за Тибет и духовния лидер Далай Лама в чужбина и да ограничат подкрепата на САЩ за принудителното събиране на ДНК и други медицински данни. /БГНЕС

Вашингтон / САЩ