РИК Благоевград: Изборният ден започна, има проблем с машините

Изборният ден започна спокойно в област Благоевград. В 8 ч. във всички общини изборният ден е започнал успешно, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

Това обявиха на брифинг в 9ч днес Районната избирателна комисия.

Имаме проблеми с някои от машините. Около 8 машини не са могли да започнат работа в началото на деня, а техниците вече преодоляват тези проблеми. В село Струма, в Кочан все още не е решен проблемът”, каза заместник-председателят на РИК1 Йордан Симонски.

През Деня за размисъл е имало разминаване в графиците за предоставяне на машините в секциите. Това налага машините да се доставят до 22 ч.

Имало е и разминаване на машини между Горно Дряново и Хвостяне, който въпрос е решен.

Снощи пък техник на СИЕЛА е подал оплакване до РИК, че председателят на СИК в Сандански е отказал да приеме машината в 20 ч., защото все още бил на работа.

Досега е имало жалба за унищожаване на плакати на ПП Българско лято в Благоевград в района на Поликлиниката.

Анонимна жалба е подадена, че агитационните материали на ИТН не отговарят на изискванията.

От РУП-Гоце Делчев, е подаден сигнал до РИК, че в община Сатовча са се „появили“ 4 комисии, при условие, че на 4 април е била само една, което според сигнализиращия е нередно.

„Председателят на СИК-Горно Краище – Анифе Коренарска, обявила, че няма се яви в ролята си на председател, защото няма машинно, а хартиено гласуване”. Проблемът, уточни Симонски, тече от две седмици и се отнася още за две секции в Гърмен и Белица. Не е ясно защо там няма машинно гласуване, въпреки че законът го разрешава. Председателят на СИК в Горно Краище е подала оставка.

„В жалба до Централната избирателна комисия и до Районна избирателна комисия – Благоевград Анифе Коренарска сигнализира, че по избирателен списък избирателите са над 300, при което следва да бъде осигурено машинно устройство за гласуване. „Липсата на машина за гласуване представлява грубо нарушение на изборните правила, съгласно Изборния кодекс. В други секции на територията на община Белица са осигурени по две устройства за гласуване”, пише в съобщението до медиите на ПП ГЕРБ.

Според тях от направена справка на гласоподавателите от минали години броят е следният:

05.10.2014 г. брой гласоподаватели СИК 09 с. Горно Краище – 405 гласоподаватели – 296 гласували, СИК 10 с. Горно Краище - 555 гласоподаватели - 391 гласували.

26.03.2017 г. брой гласоподаватели - СИК 09 с. Горно Краище – 405 гласоподаватели – 296 гласували, СИК 10 с. Горно Краище - 555 гласоподаватели - 391 гласували

26.05.2019 г. брой гласоподаватели СИК 09 с. Горно Краище – 480 гласоподаватели – 308 гласували, СИК 10 с. Горно Краище - 461 гласоподаватели - 304 гласували.

С настоящия сигнал подавам оставка като председател на СИК №010200010 в с. Горно Краище, община Белица”, е уточнено в сигнала. /БГНЕС