Рим: ЕС да финансира решаването на проблема с миграцията

Италия настоява за приемането на конкретен план за действия и финансиране на решението на проблема с миграцията по средиземноморския маршрут, заяви премиерът Марио Драги в речта си пред Сената преди срещата на върха на ЕС на 20 и 21 октомври.

„Изключително важно е на този съвет Европейската комисия да представи конкретни планове, съответното им финансиране, давайки приоритет на ограничаването на потоците по всички средиземноморски [миграционни] маршрути. Тези планове трябва да бъдат осъществени своевременно. ЕС трябва да отдели достатъчно внимание на морските си граници и урегулирането на конфликтите в Либия и Тунис”, каза Драги.

Италианският премиер припомни, че Рим е повдигал въпроса за миграцията още през юни и подчерта, че Европа „би трябвало да прави повече за ограничаване на хуманитарните коридори”.

От началото на годината по море в Италия са пристигнали повече от 50 000 мигранти, което е почти два пъти повече, отколкото за първите десет месеца на миналата година и пет пъти повече в сравнение с 2019 г. /БГНЕС