Рим временно спря изграждането на високоскоростната жп връзка с Франция

Италианският премиер Джузепе Конте временно спря изграждането на високоскоростната железопътна връзка с Франция след политически разногласия заради проекта.

Мултимилиардният проект е силно критикуван от движението „Пет звезди“ на Конте, но има подкрепата на коалиционния му партньор „Лигата“. Проблемите около железопътната връзка вътре в италианското правителство идват на фона на дипломатическото напрежение с Франция за имиграцията.

Железопътната връзка е съвместен проект на Рим и Париж, целящ да свърже Торино с Лион посредством 58-километров тунел под Алпите. Очаква се след пускането в експлоатация на линията времето за пътуване между двата града да намалее наполовина, а именно до два часа. Тунелът ще съкрати и времето за пътуване между Париж и Милано от сегашните седем на четири часа, съобщава Би Би Си.

Стойността на тунела от Торино до Лион се очакваше да бъде около 8,6 милиарда евро, но италианското правителство заяви, че сумата е по-вероятно да е около 20 милиарда евро. Проектът започна преди около 20 години, като част от тунела вече е прокопан. Завършването му е предвидено за 2025 година. / БГНЕС