Ринго Стар: Beatles никога не биха имитирали вокалите на Джон Ленън с ИИ

Ринго Стар потвърди мнението си за автентичността на вокалите в дългоочакваната нова песен на Beatles, за която наскоро съобщи бившият му колега Пол Маккартни.


Стар говори с Rolling Stone за предстоящ подкаст, в който увери, че "никога" не биха фалшифицирали вокалите на покойния Джон Ленън за новата песен, която вместо това използва изкуствен интелект за изчистване на предварително записани фрагменти.

В песента ще прозвучи и гласът на покойния Джордж Харисън, потвърди Стар.

Пол Маккартни заяви, че предстои издаването на "последната" песен на "Бийтълс

"Това беше прекрасно - каза той, като отбеляза, че това е последната песен, която някога ще чуете с четирите момчета. И това е факт".

Миналия месец Маккартни се опита да разясни как се използва изкуствен интелект за това, което според него ще бъде "последната" песен на "Бийтълс".

"Видяхме известно объркване и спекулации по този въпрос", написа той в бележка, публикувана тогава в инстаграм.

"На този етап не мога да кажа твърде много, но за да е ясно, нищо не е създадено изкуствено или синтетично. Всичко е истинско и всички ние участваме в него", добави той. "Изчистихме някои съществуващи записи - процес, който продължава от години".

В интервю за предаването "Today" на BBC Radio 4 от 13 юни 81-годишният легендарен музикант заяви, че технологията на изкуствения интелект е използвана за издаването на "нова" песен, в която участват и четиримата Бийтълс, включително колегите му от групата Ленън и Харисън, починали съответно през 1980 и 2001 г.

"Когато дойдохме, за да направим това, което ще бъде последният запис на "Бийтълс" - това беше демо, което Джон имаше, върху което работихме и току-що го завършихме, ще бъде издадено тази година - и успяхме да вземем гласа на Джон и да го получим чист чрез този изкуствен интелект", каза Маккартни. "Така че след това успяхме да смесим записа, както обикновено се прави".

Междувременно Стар е на път да отпразнува 83-ия си рожден ден на 7 юли.

Музикалната икона, която току-що завърши пролетното си турне със своята All-Starr Band, сподели пред Rolling Stone, че се чувства отлично. "Никога не знаеш кога ще паднеш, това е най-важното", добави той. "А аз все още не съм паднал"./БГНЕС