Риши Сунак е новият британски премиер

Членът на консерваторите Пени Мордаунт се оттегли от надпреварата за премиер. В официално съобщение Консервативната партия обяви, че Риши Сунак е избран за следващ премиер на Великобритания.

Пени Мордаунт не успя да получи достатъчна подкрепа от депутатите, за да се включи в гласуването, а бившият министър-председател Борис Джонсън, се оттегли от надпреварата. Джонсън заяви, че вече не може да обедини партията.

"Това решение е историческо и още веднъж показва разнообразието и таланта на нашата партия. Риши има пълната ми подкрепа", заяви Мордаунт.

Паундът и цените на британските държавни облигации скочиха за кратко при новината за оттеглянето на Мордаунт, но скоро се върнаха на предишните си нива.

42-годишният бивш министър на финансите Сунак става третият министър-председател на Великобритания за по-малко от два месеца. Към момента той е натоварен със задачата да възстанови политическата и икономическата стабилност в страната.

Очаква се новият премиер да започне големи съкращения на разходите, за да се опита да възстанови фискалната репутация на Великобритания, предаде Ройтерс.

Сунак привлече вниманието на цялата страна, когато на 39-годишна възраст стана министър на финансите под ръководството на Джонсън. Той ще бъде първият министър-председател на Обединеното кралство с индийски произход.

Семейството му имигрира във Великобритания през 60-те години на миналия век. В този период много хора от бившите британски колонии се преместват в страната, за да ѝ помогнат да се възстанови след Втората световна война. Той е завършил в университетите в Оксфорд и Станфорд. /БГНЕС