Риши Сунак на посещение в Киев

Британският министър-председател Риши Сунак пътува до Киев, за да обяви нова подкрепа за Украйна, като обеща 2,5 млрд. паунда (2,9 млрд. евро) военна помощ за 2024/2025 г., съобщи Даунинг стрийт в изявление, предаде АФП.


"Сумата е с 200 млн. паунда повече от последните две години", се казва в изявлението, като се добавя, че той ще подпише и "исторически" договор за сътрудничество в областта на сигурността с украинския президент Володимир Зеленски.

"Тотемното споразумение трябва да бъде първата стъпка към непоклатимо стогодишно партньорство между двете страни", се казва в прессъобщение от офиса на Сунак на Даунинг стрийт.

В него се добавя, че допълнителното финансиране ще бъде насочено към области, включващи ракети с далечен обсег на действие, противовъздушна отбрана, артилерийски боеприпаси и морска сигурност.

Най-малко 200 млн. паунда от тях ще бъдат изразходвани за сериозен тласък на бързото закупуване и производство на хиляди военни дронове за Украйна, включително за наблюдение, поразяване на далечни разстояния и морски дронове.

Сунак ще се срещне и с работници от службите за спешна помощ, които отговарят за последиците от руските въздушни удари.

"В продължение на две години Украйна се бори с голяма смелост, за да отблъсне бруталното руско нашествие", заяви Сунак преди посещението.

"Те все още се борят, непоколебими в решимостта си да защитят страната си и да отстояват принципите на свободата и демокрацията. Днес съм тук с едно послание: Обединеното кралство също няма да се поколебае. Ние ще подкрепяме Украйна в най-мрачните й часове и в по-добрите времена, които предстоят", добави той. /БГНЕС