Риши Сунак с първи промени в правителството, 11 министри губят постовете

Риши Сунак утвърди Джеръми Хънт за канцлер, но зачеркна ерата на Лиз Тръс, като освободи редица министри от кабинета, след като стана третият премиер на Великобритания само за два месеца.

Министърът на бизнеса Джейкъб Рийс-Мог, министърът на образованието Кит Малтхаус, министърът на правосъдието Брандън Люис, министърът за Уелс Робърт Бъклънд и министърът на околната среда Ранил Джаявардена бяха сред 11-те изхвърлени от висшия екип в бруталните 90 минути на кръвопролитие на торите, съобщава ‚Дейли мейл“.

Секретарят по въпросите на повишаване на квалификацията Саймън Кларк, секретарят по въпросите на труда и пенсиите Клои Смит и председателят на торите Джейк Бери също бяха отстранени, а главният партиен организатор Уенди Мортън си тръгва за втори път в рамките на една седмица - след като беше убедена да напусне след провала на гласуването за фракинга миналата сряда вечерта.

По време на последното състезание за лидерския пост Рийс-Мог заклейми Сунак като "социалист", въпреки че той се отказа от мнението си и допълни, че би желал да работи в неговото правителство. Кларк беше твърд поддръжник както на Тръс, така и на кампанията на Борис Джонсън за завръщане. Бъклънд разгневи екипа на Сунак, като първоначално го подкрепи през лятото, а след това премина към Тръс, когато стана ясно, че тя ще спечели.

Сунак съобщи лошата новина на министрите на четири очи в кабинета си в Камарата на общините, преди да се върне в кабинета на №10.

Джеръми Хънт остава на поста си като канцлер, седмица преди решаващия бюджет и след като пазарите се успокоиха значително. Днес паундът беше над 1,14 долара, а разходите за държавни заеми намаляха.

"Достопочтеният депутат Джеръми Хънт беше преназначен за канцлер на хазната", се казва в изявление на кабинета на министър-председателя, публикувано днес. Хънт е назначен на поста, който преди това заемаше самият Сунак, на 14 октомври, когато Лиз Тръс стана министър-председател.

Политическите анализатори смятат, че запазването на поста от Хънт може да означава, че новото правителство ще продължи да се стреми към отхвърляне на данъчните облекчения, обявени първоначално от Тръс, които предизвикаха изключително негативна пазарна реакция, сринаха паунда и в крайна сметка доведоха до нейната оставка след само 50 дни начело на правителството.

Доминик Рааб се завръща на поста министър на правосъдието и заместник министър-председател.

"Достопочтеният депутат Доминик Рааб е назначен за заместник министър-председател, лорд-канцлер и министър на правосъдието", се казва в изявлението.

48-годишният Рааб беше ключов съюзник на Сунак и помогна за провеждането на предизборната му кампания това лято, когато бившият ръководител на финансовото министерство също се бореше за премиерския пост, но на финала загуби от Лиз Тръс.

Бен Уолъс запазва поста си на министър на отбраната на Обединеното кралство.

Джеймс Клевърли е преназначен за ръководител на Министерството на външните работи.

Вчера новият премиер заяви пред депутатите, че иска неговото правителство да представлява "възгледите и мненията" на цялата Консервативна партия.

Днес Сунак обеща да "поправи гершките на Тръс и да си върне "доверието" на обществеността, след като заеме поста на 57-ия британски премиер.

Джонсън най-накрая пожела на Сунак успех в новата му роля, след като през уикенда той направи неуспешен опит да се завърне.

Чуждестранните лидери се наредиха на опашка, за да поздравят новия министър-председател, а индийският им колега Нарендра Моди е сред тези, които обещаха да укрепят връзките.

Като се обърна към Борис Джонсън, който драматично се оттегли от битката за лидерство на торите в неделя вечер, Сунак заяви, че "мандатът" от изборите през 2019 г. не принадлежи на никоя личност. Той също така подчерта, че в неговото правителство ще има "почтеност, професионализъм и отчетност на всяко ниво".

По-рано Тръс приветства "значителните си постижения", докато произнасяше прощалното си слово пред No10 - с което подпечата съдбата си на най-кратко служилия премиер в историята. Наблюдавана от съпруга си Хю, двете си дъщери, служители и министри, Тръс произнесе предизвикателна реч на Даунинг стрийт - без никакъв намек за емоции и без извинения.

Сунак заяви, че се възхищава на начина, по който Тръс - която го победи убедително в битката за лидерския пост само преди седем седмици, преди да се разпадне нейната администрация - е "устремена да създава промени". Но той откровено заяви, че "са били допуснати грешки". "Не са породени от лоша воля или лоши намерения", каза той. "Всъщност е точно обратното, но все пак са грешки. И аз бях избран за лидер на моята партия и за ваш министър-председател отчасти за да ги поправя. И тази работа започва веднага. Ще поставя икономическата стабилност и доверието в центъра на програмата на това правителство. Това означава, че предстоят трудни решения. Но вие видяхте, че по време на управлението на Ковид направих всичко възможно, за да защитя хората и бизнеса със схеми. Винаги има граници, а сега те са повече от всякога. Но ви обещавам едно - ще проявя същото старание към предизвикателствата, пред които сме изправени днес“.

Сунак има някои предимства. За разлика от Тръс, той има подкрепата на мнозинството депутати тори от самото начало. Краткото и катастрофално управление на предшественичката му може да улесни обяснението на необходимостта от вземане на трудни решения.

А депутатите му със сигурност знаят, че не могат да се надяват да избегнат общи избори, ако свалят трети лидер. Вчера Сунак им каза, че няма да има предсрочни избори. Но ако не успее да ги убеди да го последват, може би няма да има друг избор. /БГНЕС