Риши Сунак в Полша за обявяването на нова военна помощ за Украйна

Британският министър-председател Риши Сунак пристигна в Полша, където ще обяви отпускането на още 500 млн. паунда помощ и доставката на нови боеприпаси за Украйна, която е изправена пред "екзистенциална заплаха", съобщиха от Даунинг стрийт, предаде АФП.


Риши Сунак ще се срещне с полския си колега Доналд Туск и с ръководителя на ХАТО Йенс Столтенберг за разговори относно Украйна и по-широката европейска сигурност.

Тази визита идва в момент, когато Киев моли съюзниците си да увеличат военната си помощ, по-специално чрез доставка на боеприпаси, които са от съществено значение за отблъскване на руските атаки.

На 20 април, след дълги и трудни преговори, долната камара на Конгреса на САЩ гласува за огромен пакет от помощи в размер на 61 млрд. долара в помощ на Киев.

Непосредствено преди да отпътува за Полша, Сунак е разговарял с украинския президент Володимир Зеленски, "за да го увери в непоколебимата подкрепа на Обединеното кралство в защитата на Украйна срещу бруталните и експанзионистични амбиции на Русия", според говорител на Даунинг стрийт.

Британският министър-председател "потвърди, че Обединеното кралство ще предостави допълнителни 500 млн. лири стерлинги под формата на незабавно финансиране в подкрепа на най-неотложните способности, включително допълнителни боеприпаси, противовъздушна отбрана и безпилотни летателни апарати - с което подкрепата ни през тази година ще достигне 3 млрд. лири стерлинги", заяви същият източник.

"Министерството на отбраната също така ще поеме най-големия досега ангажимент за военно оборудване, за да помогне на Украйна да отвърне на удара на сушата, в морето и във въздуха", заяви говорителят.

"Тази сутрин разговарях със Зеленски от колата. Говорихме за противовъздушната отбрана, една от многото теми, които обсъдихме", заяви Сунак пред медиите в самолета.

"Ще видите, че пакетът, който обявихме днес, е най-големият, който някога сме обявявали в рамките на един ден", добави той.

Оборудването, изпратено на Украйна от Министерството на отбраната, включва 60 катера, над 1600 ракети, по-специално за противовъздушна отбрана, както и ракети с голям обсег Storm Shadow. Има и почти четири милиона боеприпаса за стрелково оръжие.

Зеленски приветства обявяването на новите доставки.

"Storm Shadow и други ракети, стотици бронирани машини и лодки, боеприпаси, всичко това е необходимо на бойното поле", заяви той в X.

Украинският президент благодари на Обединеното кралство за тази помощ "в областта на отбраната, с акцент върху морските и далекобойните способности".

Зеленски съобщи също така, че е обсъдил със Сунак "необходимостта от ефективен модел за конфискация на замразени руски активи" по целия свят.

"Защитата на Украйна от бруталните амбиции на Русия е жизненоважна за нашата сигурност и за цяла Европа", заяви Риши Сунак.

Ако Путин спечели "тази агресивна война, тя няма да спре на границата с Полша", предупреди британският премиер.

Украйна "е изправена пред екзистенциална заплаха", тъй като "Русия продължава варварската си инвазия, застрашавайки сигурността и стабилността на цяла Европа", пише Даунинг стрийт.

Риши Сунак ще обсъди и "задълбочаването" на двустранните отношения с Доналд Туск.

След това британският министър-председател ще се срещне с германския канцлер Олаф Шолц в Берлин. /БГНЕС