Риши Сунак в първи сблъсък с избирателите

Консерваторите на министър-председателя Риши Сунак се подготвят за тежки загуби в първия си голям изборен тест, откакто стана третият лидер на Обединеното кралство в рамките на няколко хаотични седмици миналата година.


В разгара на най-тежката от десетилетия насам криза с разходите за живот днешните избори за местни съвети в Англия ще хвърлят светлина върху позициите на основните партии преди общите избори в Обединеното кралство догодина.

На последния парламентарен сблъсък преди вота лидерът на опозиционните лейбъристи Кийр Стармър в сряда наблегна на раните на торите, след миналата година като партията бързо се отказа последователно първо от Борис Джонсън, а след това и от Лиз Тръс.

Близо два милиона британци в крайна сметка ще плащат повече по жилищните си заеми, "защото неговата партия използва парите им като чип за казино", заяви Стармър пред Сунак, визирайки катастрофалния мандат на Тръс, когато финансовите пазари се сринаха.

В националните проучвания лейбъристите имат двуцифрена преднина пред консерваторите и разглеждат общинските избори като референдум за управлението на торите, съобщи АФП.

Премиерът се опита да пренасочи изборите за повече от 8000 места в общинските съвети в 230 английски района към местните проблеми.

В противовес на "неспазените обещания на лейбъриститение ние продължаваме да изпълняваме това, което казваме, с по-нисък общински данък, по-ниска престъпност и по-малко дупки по пътищата", каза Сунак.

Той защити също така нововъведението на своето правителство за тези избори - за първи път се изисква от избирателите да покажат документ за самоличност със снимка, което лейбъристите осъдиха като опит за потискане на вота.

Проучванията сочат, че избирателите са силно обезпокоени от двуцифрената инфлация и кризата, обхванала ценната британска Национална здравна служба, тъй като лекарите и медицинските сестри стачкуват за по-добро заплащане.


Лейбъристите постигат напредък в отвоюването на бившите си крепости в Северна Англия, които Джонсън обърна към торите на парламентарните избори през 2019 г. с обещанието "да се справи с Брекзит".

Този път Лондон не гласува, но центристките либералдемократи се насочват към консервативните райони в покрайнините на столицата - включително в британските парламентарни избирателни райони, представлявани от членове на кабинета на Сунак.

Като цяло, най-лошият сценарий, който дават социолозите, е консерваторите да загубят 1000 места в съветите в районите на Англия, които ще гласуват в четвъртък.

Партията на Сунак твърди, че всичко, което е по-малко от 1000, би било равносилно на победа, а лейбъристите и либералдемократите контролират очакванията за вероятните си успехи.

Местните избори във Великобритания обикновено се характеризират с ниска избирателна активност, а обществената несигурност във връзка с новото изискване за идентификация на гласоподавателите може да я понижи още повече.

Резултатите ще се очертаят едва в петък и през следващите дни, когато страната ще празнува коронацията на крал Чарлз III в събота.

Но гласоподавателите, събрани в една предизборна фокус-група, вече дадоха осъдителна присъда на консерваторите, въпреки че Сунак има по-добри лични резултати.

Запитани от мозъчния тръст "More in Common" да опишат с една дума състоянието на Великобритания, участниците във фокус-групата отговориха: "разбита", "срам", "бъркотия", "борба" и "криза". /БГНЕС