Рюте обеща пред Байдън ракети "Пейтриът" за Украйна

Министър-председателят на Нидерландия Марк Рюте заяви пред президента на САЩ Джо Байдън, че страната му ще предложи ракети "Пейтриът" на Украйна. Нидерландия ще се присъедини към САЩ и Германия в изпращането на системата за противоракетна отбрана "Пейтриът" на Украйна, заяви Рюте пред Байдън в Белия дом.

"Смятам, че е важно да се присъединим към това и тази сутрин го обсъдих и с Олаф Шолц от Германия", каза Рюте.

Байдън каза на Рюте, че очаква с нетърпение да обсъдят начините за укрепване на веригата за доставки, докато посрещаше министър-председателя на Нидерландия в Белия дом. Байдън също така благодари на Рюте за това, че е "много много твърд" в подкрепата си за Украйна.

Рюте заяви, че Нидерландия е решила да похарчи допълнителни 2,5 млрд. евро (2,70 млрд. долара) в подкрепа на Украйна - съобщение, което правителството направи по-рано.

Очаква се Байдън и Рюте да обсъдят по-нататъшната подкрепа за Украйна, "както и по-нататъшното сътрудничество в областта на отбраната и сигурността и укрепването на двустранните търговски отношения", се казва в официално изявление от Амстердам.

През октомври Съединените щати приеха широкообхватни мерки, за да ограничат възможностите на Китай да произвежда собствени чипове, и тогава американски търговски служители заявиха, че очакват Нидерландия и Япония скоро да въведат подобни правила.

Най-голямото нидерландско дружество е ASML Holding, доставчик на полупроводниковата индустрия.

В петък Рюте заяви пред репортери, че не усеща натиск от страна на Вашингтон да приеме повече ограничения върху износа на полупроводници за Китай./БГНЕС, АФП

Вашингтон / САЩ