Рюте оцеля на косъм и гледа към нов мандат

Холандският служебен министър-председател Марк Рюте оцеля на косъм във вот на недоверие в парламента, след като лидерите на опозиционната партия го обвиниха в лъжа и го призоваха да подаде оставка, съобщи "Дойче Веле".

По-рано този месец дясноцентристката Народна партия за свобода и демокрация (VVD) на Рюте спечели повече места в парламента на изборите, от която и да е друга партия. Този резултат й дава възможност да заеме водеща позиция в коалиционното правителство.

"Поемам отговорност за последните 10 години", каза Рюте, 54-годишен, един от най-дългогодишните политици в Европа, на последния дебат във вторник вечерта. "Опитвам се да управлявам при трудни обстоятелства. Преведох страната през икономическа криза, бежанска криза и сега здравна криза, пандемията", каза Рюте в парламента, когато поиска доверие. "Искам да продължа с това и да сформирам нова коалиция с други партии, които да управляват тази държава. И се надявам, че ще получа достатъчно доверие за това."

В миналото Рюте е преживял скандали и други вотове на недоверие. След като оцеля след последния вот, той е на път да стане най-дългогодишният министър-председател в Нидерландия. /БГНЕС