Рюте затваря Нидерландия във вечерните часове

Нидерландия ще бъде „ефективно затворена“ по вечерно време, а баровете, ресторантите и магазините ще се затварят рано, за да се ограничи скока на ковид-случаите, обяви премиерът Марк Рюте.

Мирна демонстрация се проведе в Хага с участието на десетки протестиращи, докато Рюте затегна частичното блокиране на страната, тъй като болниците предупредиха, че са претоварени. Опасенията от повторение на бунтовете, които обхванаха страната миналия уикенд заради ограниченията срещу коронавируса, засега се оказаха неоснователни.

„От неделя цяла Холандия ще е ефективно затворена между 17:00 и 5:00 сутринта“, каза Рюте на пресконференция по телевизията. „Трябва да бъдем реалисти, дневните цифри все още са твърде високи“, добави той, като се позовава на данните за заразени, които са над 20 000 случая на ден, въпреки че ваксинацията на възрастните е около 85 процента. Рюте призна, че правителството не е успяло да убеди, че хората със симптоми трябва да бъдат тествани. „Обвинявам се за това. Трябва да се справим по-добре”, каза той.

На магазините, които не са от първа необходимост, е разрешено да работят до 18:00 часа, а заведенията за обществено хранене до 20:00 часа. Аматьорските спортове ще трябва да спрат след 17:00 часа, докато професионалните спортове, включително футболните мачове, ще продължат да се играят при закрити врати. Посетителите трябва да носят маски и да спазват социално дистанциране от 1,5 метра, което означава, че кафенетата, кината, театрите и други места ще бъдат с намален капацитет, каза Руте. /АФП

Тагове: